Zomerparfum

De geur komt je al tegemoet voordat je de bloem hebt ontdekt. Dat is kenmerkend voor Lathyrus.  De soortaanduiding odoratus (= geurend) doet dit ook al vermoeden. De bloem is (ook) uitermate geschikt voor bruidswerk waarbij de geur elke gast in feeststemming zal brengen.

Lathyrus behoort tot de vlinderbloemigen. Het geslacht telt circa tweehonderd soorten: vaste planten en kruidachtige een- of tweejarigen. Lathyrus is een oude Griekse benaming voor de erwt en gebruikt door Theophrastos, de grondlegger van de botanie die leefde rond 300 v. Chr.

Sinds circa 1690 is deze geurige siererwt in onze omgeving bekend toen Francisco Cupani vanuit een klooster op Sicilië zaden stuurde naar vrienden in Nederland en Engeland. Zij namen aan dat het ging om een erwt met Zuid-Europa als oorsprong. Maar deze blijkt verder weg te liggen, namelijk in Zuid Oost Azië en misschien ook wel Zuid-Amerika.

Kippenboer

Halverwege de 18e eeuw waren al vele kleurrijke kruisingen gemaakt. De Schot Henry Eckford ontwikkelde de Grandiflora-typen. Vanaf 1800 werd de bloem immens populair. Vooral in de Amerikaanse staat California was sprake van een manie. Lathyrus werd vanuit deze staat over de gehele wereld verhandeld als plant en snijbloem. Burpee, een kippenboer uit Pennsylvania teelde zijn erwten als voer voor zijn kippen. Hij ontdekte echter dat hij meer kon verdienen met de verkoop van het zaad. Hij verhuisde naar California en richtte Burpee Seed Company op, nu onderdeel van Ball/Panamerican Seed.

Langere bloeiperiode

Tegenwoordig vindt nog steeds veredeling plaats. Veredelaars richten zich naast de kleuren op ziekteresistentie en een langere bloeiperiode. Was het in de jaren tachtig van de vorige week nog een voorjaarsbloem, nu is de productie van sommige rassen jaarrond. Lange tijd  zijn de kleuren verhandeld onder ‘Lathyrus odoratus overig’.  Dit gebeurt nu steeds vaker op naam, waarbij series als Misty van begin 2000 en Wedding en Parfum van recentere datum zijn. Voor kleine kopers die snel een kleurensortiment willen inkopen, zijn de series ook als gemengd aan te schaffen. Het ras ‘Lavender Wedding’ is dit jaar nieuw op de markt.

Bloemenpaspoort

Naam: Lathyrus odoratus (Spencer Grp) ‘Lavender Wedding’

Kenmerken: snijtak zonder blad en eindstandige bloeiwijze, bloeiwijze tros, lengte bloeiwijze tot 15 cm, bloemdoorsnede tot 5 cm, bloemkleur violetblauw met wit

Herkomst: China, Sri Lanka, Zuid-Europa

Houdbaarheid: één tot twee weken

Verkrijgbaarheid: jaarrond

VBN-nummer: 126489

Veiling: RoyalFloraHolland

Verzorging: snijd de stelen opnieuw aan, zet ze om de dag op schoon koud water en vermijd direct zonlicht

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties