Zongarantie

Crocosmia was in 2019 zomerbol van het jaar. Van de warme tinten in tuin of boeket krijg je zeker de zomer in je bol. Als in het najaar de bloemen plaatsmaken voor prachtige bessen is het duidelijk dat je vele kanten op kunt met Crocosmia als siergewas.

In de volksmond wordt nog veel gesproken over Montbretia. In 1803 vernoemt Augustin P. de Candolle, een Zwitserse botanicus, een nieuw geslacht naar zijn overleden vriend en medebotanicus baron Antoine de Montbret. Er worden in de jaren veertien soorten beschreven onder Montbretia, maar die worden een aantal jaren later weer herzien. Oorzaak ligt in de nauwe relatie tussen geslachten als Montbretia, Tritonia en Crocosmia. De originele Montbretia is veredeld door de Fransman Lemoine, ook bekend door veredeling in sering en pioen.

Hij kruiste Montbretia pottsii met Montbretia aurea. Dit resulteerde rond 1880 in Crocosmia x crocosmiiflora (Montbretia crocosmiiflora). Verder selectiewerk leidde tot het nog steeds geteelde donkerbladige ras ‘Solfatare’.

Sterke soort

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd in Engeland een nieuw soort geïntroduceerd vanuit het oorspronkelijke gebied van Crocosmia: oost en zuidelijk Afrika. Dit was Crocosmia masoniorum. Het soort zou vorstgevoelig zijn,  maar doorstond zelfs de winter van 1963. Alan H. Bloom van Blooms of Bressingham zag wel potentie in deze sterke soort en kruiste deze met Crocosmia paniculata. Het resultaat mocht er zijn en leraar Michael Seymour, vrijwilliger bij de Bressingham spoorlijn, mocht een naam bedenken: ‘Lucifer’.

Crocosmia groeit in vochtige graslanden langs de oostkust van Afrika van Sudan tot in Zuid-Afrika. De naam komt van de Griekse woorden krokos (saffraan) en osme (geurend). Dit slaat op de saffraangeur die gedroogde bladeren afgeven als ze worden gekookt.

Oranje bloemen

Het huidige sortiment heeft allemaal een mix van deze achtergronden en per ras moet ervaren worden hoe vorstbestendig deze is. ‘Timotheus’ is een relatief nieuw ras met grote oranje bloemen. Dit ras produceert ook in het najaar grote bessen. In 2018 won de bloem een eerste prijs tijdens de Crocosmiakeuring van KAVB.

Bloemenpaspoort

Naam: Crocosmia ‘Timotheus’

Kenmerken: stevige snijtak met lancetvormig blad, lengte tot 80 cm; bloeiwijze lengte tot 30 cm; bloem niet gevuld; bloemdoorsnede tot 5,5 cm; bloemlengte tot 5,5 cm; bloemkleur oranjerood                                                                                                                     Herkomst: Zuid-Afrika

Houdbaarheid: circa drie weken

Verkrijgbaarheid: vanaf half juli

VBN-nummer: 122335

Veiling: Royal FloraHolland-vestigingen

Verzorging: zorg dat de eerste bloemen zich openen bij de oogst; ververs regelmatig het vaaswater; snijd de bloemsteel opnieuw aan

Tekst: Leo Miedema / Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties