Zonnebloem: woonplant in juni

Stralend geel en op en top zomers: Helianthus is er nu ook als woonplant om het huis op te fleuren. Als kamerplant wordt de zonnebloem niet zo hoog als de tuinvariant, maar hij heeft wel dezelfde vrolijke gele bloemen en donkere hart.

Helianthus groeit van oorsprong in Noord- en Zuid Amerika. Indianen plantten de zaadjes aan de noordkant van hun akkers als ‘vierde zuster’ van de bekende combinatie mais, bonen en pompoen: planten die elkaar helpen groeien. Door Spaanse zeevaarders kwam de zonnebloem rond 1530 in Europa terecht. De zaadjes groeiden er makkelijk en zonnebloemzaad werd zo onderdeel van het voedsel.

De woonplant vormt geen stuifmeel, waardoor hij langer bloeit dan de buitenvariant: de bloemen blijven enkele weken stralen. Hij is bovendien lang verkrijgbaar, tot eind augustus. Pitten vormt de woonplant echter niet en eenmaal uitgebloeid is het ook echt over en uit met de plant.

Verzorging

Helianthus houdt van de zon en kan veel licht hebben. De plant heeft veel water nodig, de kluit mag altijd een beetje vochtig zijn. Verwelkte bloemen kun je gewoon weghalen, dan krijgen nieuwe knoppen meer ruimte. Eens per week een beetje plantenvoeding houdt de bloei er lekker in.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties