‘ABC komt op gunstig moment’

De ontwikkeling van het Agro Business Centre is nu heel dichtbij, zei Kees Veerhoek dinsdag tijdens de opening van Expo TCO. In deze tijd van stagnerende handel zou het ABC volgens de burgemeester van Neder-Betuwe wel eens op een gunstig moment komen.

Veerhoek legde in zijn toespraak een link met Green Park Aalsmeer, het bedrijvenpark voor de sierteeltsector in Aalsmeer. „Daar weten ze allang dat allerlei faciliteiten op een plek een sector vooruit kunnen helpen”, aldus de burgemeester. De clustering in Aalsmeer is volgens hem ook ooit ontstaan toen de handel stagneerde.

De burgemeester adviseerde kwekers om, als de handel stageert, niet alleen te focussen op bestaande afzetmarkten. „Boor ook nieuwe markten aan.”

De gemeente verwacht dat het ABC volgend jaar van start kan gaan. Het wordt volgens Veerhoek het visitekaartje van laanboomregio Opheusden. Hij verwacht dat de volgende editie van Expo TCO op het ABC gehouden kan worden. Dit zei hij vorig jaar ook tijdens de opening van de vakbeurs. Een bedrijfsverplaatsing op het toekomstige clusterterrein duurde echter langer dan verwacht.

Een andere gunstige ontwikkeling voor de laanboomregio is volgens Veerhoek een aankomende intergemeentelijke structuurvisie. Gemeenten zullen dan gedeelde opvattingen hebben over de laanboomteelt, in plaats van verschillende opvattingen per gemeente.