Aandeel groene middelen groeit

Groene gewasbeschermingsmiddelen zijn in opkomst, blijkt uit cijfers van de Europese Unie. Maar de toelating van nieuwe groene middelen moet sneller en vraagt om een eigen toetsingskader.

Het aantal toegestane stoffen van biopesticiden en laag-risicostoffen is in de EU tussen 2009 en 2019 meer dan verdubbelt. In Europa zijn 18 laag-risicostoffen toegelaten. In Nederland zijn dat er momenteel 17. Overigens zijn laag-riscostoffen niet per definitie groen.

Bij groene middelen spreekt de EU doorgaans over biopesticiden. Het Ctgb heeft een bredere definitie voor de term groene middelen, zij schaart micro-organismen, boticals, plantenextracten en semiochemicals onder groene middelen. Een aantal van deze middelen valt onder de definitie laag-risicomiddelen, waaronder dus zowel middelen met een natuurlijk oorsprong en chemische middelen met een laag risico vallen.

Groei komende tien jaar

De verwachting is dat het gebruik van groene middelen de komende tien jaar sterk zal toenemen. Mits de toelating van deze middelen wel in een stroomversnelling komen. Hiervoor is het noodzakelijk dat er groene  middelen een eigen toetsingskader krijgen. Het Ctgb geeft aan dat ze er klaar voor is om toetsingsaanvragen voor groene middelen te beoordelen.

Hendrik Out van Boomkwekerij Out: „We hebben jaren geleden het roer omgegooid en gekozen voor zo min mogelijk chemie.” (Foto: Wilma Windhorst)

Lees meer over toelating, toekomstverwachting en gebruik in de special over groene gewasbescherming in De Boomkwekerij 9. Dit nummer ligt vanaf 24 april bij abonnees op de mat. U kunt de special groene gewasbescherming ook lezen in ons digitale magazine. (met inlog) 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties