Alleen kleinere eiken naar VK, ook vanwege kastanjekanker

Nederlandse eiken mogen wel naar beschermde EU-gebieden voor Cryphonectria parasitica worden verstuurd, waaronder het VK. Maar het VK blijft op slot voor eiken vanaf 8 cm stamomvang.

Tsjechië, Ierland, Zweden en Verenigd Koninkrijk zijn beschermde gebieden (PZ, Protected Zone) voor Cryphonectria parasitica, de schimmel die kastanjekanker veroorzaakt in Castanea. Handel op die gebieden is tot 1 juni 2020 alleen mogelijk vanuit landen of gebieden waar de schimmel niet voorkomt. Nederland voldoet niet aan deze eis, meldt Naktuinbouw, dus Nederlandse kastanjebomen mogen niet naar de PZ-gebieden.

De schimmel kan ook Quercus aantasten, maar Naktuinbouw heeft vorig jaar nergens aantastingen op kwekerijen gevonden. Volgens de NVWA voldoen Nederlandse eiken daarom wel aan eisen van Tsjechië, Ierland, Zweden en Verenigd Koninkrijk.

Eiken voor VK: kleinere maten met twee PZ-codes

Het VK is echter sinds 14 december 2019 op slot voor Nederlandse eiken vanaf stamomvang 8 cm (gemeten op 1,2 m hoogte), vanwege eikenprocessierups.

Eiken die vanwege kastanjekanker dus wel naar het VK verstuurd mogen worden, moeten dunner zijn dan 8 cm stamomvang. Het EU-paspoort moet bovendien de PZ-code voor Cryphonectria parasitica bevatten (ENDOPA) én de PZ-code voor eikenprocessierups (THAUPR).

Op eenzelfde gewas kunnen meerdere PZ-codes van toepassing zijn. Bekijk bij de NVWA het register van eisen en coderingen voor beschermde gebieden.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties