Als een veertje

  De als bladplant geteelde calathea’s hebben stuk voor stuk een fraai bladpatroon, maar Calathea ‘Fusion White’ is wel een zeer opvallende bijzonderheid te noemen. Het heeft veel voeten in de aarde gehad en telersgeduld gevraagd, maar het resultaat mag er zijn. De bladtekening heeft veel weg van een veer van een bontgekleurde vogel, waardoor de plant direct opvalt tussen andere calathea’s.

  De mutant is gevonden door Taiyan Yam op een kwekerij in Maleisië in 2007 tussen een partij Calathea lietzei. Onderzoek of gedurende de vegetatieve vermeerdering de bontheid stabiel bleef, duurde tot 2012. De vondeling bleek stabiel, hoewel er tussen de bladeren wel enige variatie zit in de gevlektheid. In vergelijking met Calathea lietzei is ‘Fusion White’ compacter en heeft hij smaller blad.

  Mandje

  Calathea maakt deel uit van de Marantaceae. Een familie met geslachten met interessante bladtekeningen. Calathea is zelf het grootste geslacht binnen de familie met circa 300 soorten. De naam komt van het Griekse woord kalathos, wat mandje betekent. Het blad lijkt een mandje te vormen rond de bloeiwijze bij sommige soorten.

  Calathea komt van oorsprong uit het Amazonegebied in Zuid-Amerika waar de planten groeien in de schaduw van de hogere gewassen. Hieruit zou je kunnen concluderen dat ze het goed moeten doen als luchtzuiverende decoratie in badkamers met voldoende lichtinval, maar geen direct zonlicht.

                                                                              

  Plantenpaspoort

  Naam: Calathea ‘Fusion White’

  Kenmerken: bontbladige bladplant; planthoogte tot 30 cm; blad lancetvormig met spitse top; bladkleur groen-wit gestreept/gevlekt met paarse en bruine tinten; bladgrootte  tot 10 x 25 cm;  bladrand gaaf en gegolfd                                                                                    

  Herkomst: Zuid-Amerika

  Houdbaarheid: langdurig

  Verkrijgbaarheid: jaarrond

  VBN-nummer: 121155

  Veiling: Royal FloraHolland

  Verzorging: sterke kamerplant, die met weinig licht toe kan, maar wel een wat hogere luchtvochtigheid verlangt; besproei daarom het blad regelmatig; houdt de wortelkluit vochtig, maar drain overtollig water af

  Foto: Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

  Dit artikel verder lezen?

  Wachtwoord vergeten

  Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties