Alsof je in een film zit….

Over een paar maanden ben ik alweer 4 jaar fulltime actief op Xclusive in Uganda. Desalniettemin sta ik toch iedere keer weer versteld van de verhalen die ik zo nu en dan krijg te horen van m’n Ugandese collega’s. Het is af en toe net een film. Een mooi voorbeeld is het verhaal van onze verlegen en vriendelijke automonteur Steeve. Steeve is ook onze bedrijfschauffeur en haalt vaak onze klanten van het vliegveld. Menig ’Xclusive bezoeker’ heeft hem onbewust wel eens ontmoet.

In het jaar 2000, toen Steeve nog een puber was, werd hij door rebellen tot kindsoldaat gemaakt om te strijden tegen het huidige regime. Als Steeve mij vertelt over de dag dat zijn dorp werd platgebrand en zijn mensen werden afgeslacht, moet ik meteen denken aan de Film ’wit licht’ met Marco Borsato. Hij vertelt hoe hij wekenlang in de rimboe leefde en dat hij als kindsoldaat dingen moest meemaken waar de rillingen van van over je rug lopen.

Op een dag werd zijn rebellengroep aangevallen door het leger van de huidige president. Steeve besloot een heel groot risico te nemen door zich over te geven en zich te laten arresteren. Als zijn gangmembers dit hadden gezien, hadden ze hem kunnen doden en ook het leger had uit wantrouwen alsnog kunnen besluiten zijn leven te beëindigen. Van zijn 15 dorpsgenootjes die kindsoldaat werden, hebben het er slechts 3 overleefd. Ik moest effe slikken.

Na Steeves ’bevrijding’ durfde hij uit schaamte niet meer terug naar zijn dorp te gaan en leefde vervolgens 8 maanden als dakloos straatschoffie in Kampala. Met wat karweitjes zoals boodschappen dragen op de markt, houdt hij zichzelf in leven. Op den duur wordt hij opgevangen door een hulporganisatie, ’Cornerstone’ genaamd. De organisatie vangt straatkinderen op en genereert wat inkomsten door middel van acrobatische en muziekoptredens in chique restaurants en tijdens trouwpartijen. Ook zijn rijbewijs heeft Steeve aan deze organisatie te danken.

Op een dag wordt Steeve gebeld door z’n vriend Ronny die vraagt of hij een ’klant’ voor hem kan afhalen van het vliegveld. Zodoende rijdt Steeve in Ronny’s auto naar het vliegveld om mijn collega Hans van Eijzeren op te halen. Als Hans aan de praat raakt met Steeve en zijn verhaal hoort, vraagt Hans welke droom Steeve graag zou verwezenlijken. Steeve geeft aan dat hij een weeshuis wil oprichten en zijn geld zou willen verdienen als automonteur. Hans bespreekt dit later thuis met zijn vrouw en zodoende financiert de familie uit Zeeland de opleiding van Steeve in Uganda. Steeve krijgt ook te horen dat hij kan komen solliciteren op Xclusive, zodra hij zijn diploma als automonteur op zak heeft.

Inmiddels is Steeve alweer een jaar of 5 bij ons in dienst en hopelijk is hij nog lang niet uit gesleuteld bij ons. Drie keer raden wat hij in de weekenden doet…… Hij helpt zijn vriend Ronny met het runnen en financieren van hun eigen weeshuis met ruim 25 straatkinderen! De mannen hebben het allebei zeker niet breed, maar sprokkelen bij elkaar wat ze kunnen voor de toekomst van hun straatkinderen.

Dus ja, misschien wat minder Netflix hier in de bushbush, maar aan inspirerende levensverhalen geen gebrek.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties