Amerikaanse kweker bij president Trump

Een Amerikaanse boomkweker mocht meedoen aan een rondetafelgesprek met president Donald Trump.

Nursery Management interviewde de kweker na het gesprek, wat 25 april in het Witte Huis plaatsvond met 14 vertegenwoordigers van de Amerikaanse agrosector. Tom Demaline van Willoway Nurseries was de enige vanuit de sierteelt (tweede van links naast Trump op foto). „Het was een interessant gesprek met president Trump. Hij luisterde naar onze behoeften, wil vooruit en zoveel mogelijk problemen oplossen.”

Vier hoofdissues

De groep besprak vier hoofdissues voor de Amerikaanse sector. Belangrijkste issue is oplossen van een arbeidsprobleem. „Er is een hoop bureaucratische rompslomp. We zoeken niet naar goedkope arbeid, maar naar legale arbeid”, aldus Demaline.

Tweede issue is meer handel op de wereldmarkt. „Voor de Amerikaanse boomkwekerij is dat niet zo’n groot issue, want we verzenden niets naar het buitenland.”

Derde issue is regelgeving. Amerikaanse boeren willen minder lastendruk. „Door regelgeving hebben we veel verborgen kosten”, aldus Demaline. „Voor toelating van pesticiden moeten we steeds meer hobbels nemen. En Obamacare is voor bedrijven een last.”

Vierde issue is verbetering van infrastructuur. Amerikaanse boeren willen bijvoorbeeld overal internetverbinding. Daarnaast is gesproken over de toekomst van de sector. „Voor een levendige sector moeten we meer mensen terugkrijgen. De gemiddelde kweker is 60 jaar oud.”

Foto: United States Department of Agriculture

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties