Amsterdam brengt risico’s extremer weer in kaart

  De droogte van 2018 zorgde voor een schadepost van €1,4 miljoen aan het groen in Amsterdam. Dit terwijl er die zomer €475.000 extra is uitgegeven voor bewateren van beplanting. Dat staat in de Strategie Klimaatadaptatie van de stad.

  De droge zomer van 2018 zorgde voor maar liefst €3,5 miljoen schade in de openbare ruimte. Naast droogte heeft de hoofdstad te maken met gevolgen van hittestress en wateroverlast door piekbuien. De gemeente Amsterdam heeft nu in kaart gebracht welke risico’s er zijn op de verschillende vormen van extreem weer. En welke impact dat heeft op het dagelijks leven.

  De droogte in 2018 zorgde voor grote schade aan het groen in Amsterdam, zoals hier in het Oosterpark. (Foto: Shutterstock)
  Samenwerking

  Amsterdam moet op grote schaal worden aangepast aan het extremere weer. Bij alle projecten in de stad moet rekening worden gehouden met het klimaat. De Strategie Klimaatadaptatie wordt daarom de komende tijd uitgewerkt in concrete stappen. Hiervoor zoekt de gemeente samenwerking met kennisinstellingen, waterschappen, projectontwikkelaars, ondernemers en burgers.

  Innovatieve oplossingen

  Er gebeurt al veel in de stad op gebied van klimaatadaptatie: „We zijn al hard aan de slag met het project Rainproof. Kwetsbare gebieden worden versneld aangepakt en we stimuleren mensen om hun tuin niet meer dicht te tegelen. Daarnaast zijn we bezig met innovatieve oplossingen, zoals het aanleggen van groene daken met een grote waterberging. We willen dat nieuwbouw voortaan zo wordt ontworpen, dat er 60 millimeter regenwater kan worden opgevangen. Het water dat bij extreme regenbuien wordt afgevangen, kan dan weer worden gebruikt bij droogte.”

  In oktober zal Amsterdam een week in het teken staan van klimaatadaptatie vanwege de Climate Adaptation Summit die in Amsterdam wordt gehouden.

  Bekijk de klimaatkaarten die Amsterdam online heeft gezet.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties