André van Duin doopt eigen pioentulp op Nationale Tulpendag

  André van Duin heeft zaterdag 15 januari, op Nationale Tulpendag, in Amsterdam zijn eigen tulp gedoopt: Tulipa ‘André 75’. De nieuwe bloem is door de Nederlandse tulpenkwekers (TPN) aangeboden ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag.

  Arjan Smit, TPN-voorzitter: ‘Met de nieuwe tulp spreken we als tulpenkwekers waardering uit voor het unieke en omvangrijke oeuvre van André van Duin. Tijdens zijn al maar voortdurende carrière brengt hij positiviteit en vrolijkheid bij elke generatie Nederlanders. Wij zijn trots dat wij André kunnen eren met een eigen tulp.’ Na afloop van de doop deelden André van Duin en kwekers duizenden kleurrijke tulpenboeketten uit aan het publiek tijdens een rondvaart door de Amsterdamse grachten.

  Pioentulp

  André van Duin heeft de nieuwe bloem, een pioentulp, persoonlijk geselecteerd: ‘De tulp is mijn lievelingsbloem omdat het de enige bloem is die nog een stukje doorgroeit in de vaas.’ Kenmerkend voor Tulipa ‘André 75’ zijn de dubbele bloemen in een vrolijke, gele kleur en de stevige steel met strak groen blad. De vele bloemblaadjes van de pioentulp ontvouwen zich maximaal tijdens de bloei. Een bloeiende ‘André’ heeft een bloemdoorsnede van 7 centimeter. De sterke snijtulp is veredeld door Holland Bolroy Markt uit Heiloo en wordt  vereeuwigd in het International Cultivar Register of Tulip Names.

  Tulpendag

  Tulpendag vindt sinds 2012 jaarlijks plaats op de derde zaterdag van januari. Met de viering wordt de officiële start van het nieuwe en internationale snijtulpenseizoen ingeluid. Van januari tot en met mei is deze Nederlandse voorjaarsbloem in meer dan duizend verschillende soorten verkrijgbaar.

  Bron: TPN | Foto’s: VidiPhoto

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties