Anthos bezorgd over toekomst keuringsdiensten

Anthos is bezorgd dat het bedrijfsleven zijn invloed gaat verliezen binnen keuringsdiensten als Naktuinbouw. Voorzitter Henk Westerhof signaleerde dat tijdens de eindejaarsbijeenkomst van de handelsbond.

Westerhof verwijst naar de afspraak in het regeerakkoord dat niet alleen product- en bedrijfsschappen tegen het licht zouden worden gehouden, maar ook zelfstandige bestuursorganen (ZBO’s). In een studie die in opdracht van de regering is gemaakt zou worden geopperd om de vier plantaardige keuringsdiensten (KCB, Naktuinbouw, NAK en BKD) samen te voegen tot één dienst Er wordt op aangestuurd deze nieuwe dienst een publiekrechtelijke status te geven. De keuringsdiensten als Naktuinbouw zijn nu privaat georganiseerd en in de besturen zitten vertegenwoordigers van de sectoren. Langs die weg heeft de boomkwekerij invloed op bijvoorbeeld de keuringen, tarieven en kwaliteitsstandaarden.

Randvoorwaarden
De plantaardige sectoren en betrokken keuringsdiensten overleggen inmiddels met elkaar om te kijken of zij zelf met een plan kunnen komen. „Bewegen moeten we, dan kunnen we beter initiatief nemen anders wordt er over ons beslist”, legt Westerhof uit. Anthos stelt onder andere als randvoorwaarden: 1. de tarieven gaan niet omhoog; 2. eigen loket per sector; 3. behoud van deskundigheid; 4. de organisatie moet ook bovenwettelijke taken mogen uitvoeren, bijvoorbeeld voor programma’s die de markttoegang tot een land garanderen.

Anthos hecht groot belang aan deze kwestie. Voor de boomkwekerij staat niet alleen de invloed op de werkwijze, maar met name de ook internationale positie op het spel, schat Westerhof in. Nu al zijn er met tal van landen problemen over de markttoegang. Het laat zich raden welk effect een hele nieuwe opzet van de keuringsdienst kan betekenen.

Markttoegang
Westerhof luidde tijdens de eindejaarsbijeenkomst ook de noodklok over de toegang tot verschillende markten in de wereld. Steeds vaker verschijnt een ‘stopbord’ aan de grens in verband met fytosanitaire problemen. Westerhof somde een lange lijst met landen op waar kwesties spelen; voor de boomkwekerij met name Rusland, Engeland en de VS.
De enige manier om dit probleem aan te pakken is om ketenbreed tot een systeemaanpak te komen, die is afgestemd op de specifieke eisen van elk land. „In Rusland maar ook in Engeland wordt steeds vaker gesproken over ‘pest free zones’; dat producten alleen nog binnen mogen als ze komen uit een gebied dat vrij is van een ziekte of plaag. Dat legt de keten enorm zware verplichtingen op. Maar de keten, inclusief de producenten, moet zich gaan realiseren dat we echt op een hoger plan moeten gaan werken. We moeten hier naartoe. Dat is in mijn optiek de opgave voor de toekomst.”

Lees meer in De Boomkwekerij van vrijdag 27 december 2013