Anthuriumkwekerij Evers Van Eeden Petersman failliet

  Dinsdag 14 juli is kwekerij Evers Van Eeden Petersman door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. Op vier hectare teelt het bedrijf in Moerkapelle potanthurium, deels voor de snijcultuur. De eigenaren waren in gesprek met een koper toen het faillissement werd uitgesproken.

  De eigenaren van de kwekerij, de families Evers en Van Eeden Petersman zijn al enige tijd bezig om hun samenwerking af te ronden. Beide hebben 50% van de aandelen. Verkoop was in een vergevorderd stadium en familie Evers zou zich terugtrekken uit het bedrijf. Het faillissement verstoort dat proces, aldus Jaap Evers. „Het is afwachten wat de curator nu gaat doen.”

  Opgericht in 2010

  Anthuriumkwekerij Evers Van Eeden Petersman begon in 2010. De tomatenkwekerij van de familie Van Eeden Petersman werd toen omgebouwd voor de teelt van anthurium. Insteek was zoals bij kwekerij Evanty: kleinbloemige snijanthuriums (bekend onder naam Lovely’s) oogsten van planten in potmaat 21 en die planten na ongeveer 1,5 jaar verkopen als potanthurium. De handelsnaam werd Evanty 2, en de nabijgelegen anthuriumkwekerij van Familie Evers in Moerkapelle kreeg een 1 achter de naam Evanty. Het bleven twee aparte bedrijven die onafhankelijk van elkaar opereerden, met de insteek om onder de naam Evanty en met de kleinbloemige Lovely’s gezamenlijk de markt te bedienen.

  Jaap Evers „De uitbreiding heeft niet gebracht wat we voor ogen hadden. Groeien van 2,5 hectare naar 6,5 hectare bleek een te grote stap. Met name de afzet van de planten in potmaat 21 cm verliep stroef. Daarom ging Evers Van Eeden Petersman zich steeds meer richten op de teelt van potanthurium in kleinere maten dan 21 cm. Er wordt nu nog maar op 1 hectare bloemen gesneden.”

  Evanty blijft actief

  Het bedrijf van Jaap Evers en zijn zoon Marco, Evanty (de toevoeging 1 hoeft niet meer) blijft actief met de genoemde teeltwijze (pot-/snijanthurium in 21 cm-pot). Voor de verkoop van de bloemen is per 1 augustus 2020 een samenwerking met Anthogether. Dat collectief breidt met de 20 kleinbloemige Lovelys’ zijn sortiment uit tot 80 cultivars, geteeld op 17 hectare.

  Mevr. Broeseliske is aangesteld als curator voor de failliet verklaarde anthuriumkwekerij Evers Van Eeden Petersman. Verkoop, doorstart of andersoortige afhandeling wordt komende tijd onderzocht.

  Anthuriumkwekerij Evers Van Eeden Petersman aan de Julianestraat in Moerkapelle, dat voor de handel ook bekend was als Evanty 2.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties