Nederlandse boomkwekerij verrast toparchitecten

Een groep Britse en Ierse tuin- en landschapsarchitecten bezocht vorige week diverse Nederlandse bedrijven. Ze waren flink onder de indruk van het grote sortiment, kant-en-klaarhagen en karakteristieke bomen.

Het bezoek was een handelsmissie georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Londen. De architecten zijn allemaal prijswinnaars van de prestigieuze Chelsea Flower Show. „Ze werken in het hoogste segment van de Britse tuin- en landschapsmarkt”, aldus landbouwraad Henk de Jong, die de groep vergezelde.

De meeste deelnemers aan de handelsmissie waren voor het eerst in de Nederlandse boomkwekerij. Doorgaans weten ze niet waar het plantmateriaal voor hun ontwerpen vandaan komt; Britse tussenhandel verzorgt de leveringen. Op verschillende bedrijven in Brabant en regio Boskoop keken ze dan ook hun ogen uit.

„We horen vaak in de handel dat sommige soorten niet te krijgen zijn in Engeland, maar ze staan hier gewoon op de kwekerij”, aldus architect Andrew Fisher Tomlin, tevens directeur van het London College of Garden Design. Voor hem en zijn collega’s is ’Brits gekweekt’ niet leidend bij hun ontwerpen. „Wel sortiment, kwaliteit en maat.”

In Brabant werden onder andere meerstammige bomen bij Ebben bewonderd, hagen bij QuickHedge die met hulp van gps uniform worden gekweekt, grote maten bij Van den Berk en nieuwe rozen en heesters bij Boot & Co. In regio Boskoop bezochten de architecten Rijnbeek & Zoon, Rein & Mark Bulk, Pannebakker & Co en Gebr. Griffioen.

De handelsmissie is volgens landbouwraad De Jong zeker geslaagd. „Dit gaat orders opleveren voor Nederlandse bedrijven.”

Foto’s: Arno Engels

De architecten waren vrijdag te gast bij Rein & Mark Bulk. ‘Ze kweken hier 2.500 verschillende soorten, ongelooflijk zoveel.’

Bij Rijnbeek & Zoon kregen de architecten uitleg over onder andere het uitleveren van vaste planten.

Aart-Jan Pannebakker (links) en zoon Thijs Pannebakker (ernaast) vertelden ondermeer over de teeltwijze van veredelde Boskoopse producten.