De Boomkwekerij Nieuw certificeringsreglement fruitgewassen

Nieuw certificeringsreglement fruitgewassen

0

Vanaf 1 januari geldt een nieuw certificeringsreglement voor uitgangsmateriaal van fruitgewassen, maar de precieze invulling is nog niet helemaal bekend.

Naktuinbouw meldt in Buitenstebinnen dat de dienst voor maart nog een aantal besluiten neemt over die invulling. Er is bijvoorbeeld nog niet besloten of elke plant een waarmerkstrookje krijgt, of een bos van tien stuks. Ook is het nog niet duidelijk of de strookjes bij Naktuinbouw zijn te bestellen, of dat kwekers die via een controlesysteem zelf kunnen drukken.

Naktuinbouw ontwikkelt nieuwe certificaten, waarmerkstrookjes en kistkaartjes: blauw voor gecertificeerd materiaal, wit voor basismateriaal. Er komt meer informatie op de strookjes, onder andere naam of registratienummer van de leverancier, vermeerderingsgeneratie en productieland.

Lokale autoriteiten certificeren
Vanaf 2017 voert Naktuinbouw geen certificeringskeuringen in fruitgewassen uit in andere EU-lidstaten, ook niet bij buitenlandse vestigingen van Nederlandse bedrijven. Dat doen voortaan de lokale autoriteiten.

In de loop van het nieuwe jaar is ook een Europees rassenregister een feit. Vanaf 1 januari start hiervoor een EU-database genaamd Frumatis. Hierin zet elke lidstaat zijn eigen rassenregister. Ook komen alle rassen in de database te staan die bij het CPVO kwekersrechtelijk zijn beschermd.

Pas bij oogst 2017 in gebruik
Het nieuwe reglement, dat gebaseerd is op de EU-richtlijn Fruitgewassen, komt volgens Naktuinbouw pas vanaf najaar 2017 echt in gebruik. Planten die in 2016 zijn gekweekt en begin 2017 worden gerooid, krijgen nog het vertrouwde oranje waarmerkstrookje.