Au

  Wat moet ik ermee? Het lijkt wel of het ze echt nul
  interesseert. Ik kan er wat van zeggen en vijf minuten doen ze weer niks.’ Ik moet een beetje lachen. Een collega, een jonge starter, werkt voor het eerst met schooljeugd.

  ’Ik denk er sterk over om te stoppen met die gastjes, ik kan beter met volwassenen werken, dan ben ik net zoveel kwijt.’ Eerlijk is eerlijk, ik kan die redenering helemaal volgen. Werken met scholieren is een vak apart. Het kan lonen, maar het is een uitdaging.

  Relax. Ze straffen, dreigen, boos worden; het heeft allemaal weinig effect. Heel kort in ieder geval. Soms werkt het om er eentje naar huis te sturen. Lullig voor hem, maar voor de rest kan het goed uitpakken. Maar er zijn wel meer trucs hoor!

  Zet ze in tweetallen, vriendjes kunnen niet altijd bij elkaar. Heb je wel eens met de volumeknop van de radio gespeeld? Daarmee kun je als het te gezellig word iets doorbreken. Zet hem maar eens ff flink hard, dat heeft effect. Zachtjes kan ook. En wat is je gimmick? Een geintje voor de sfeer: wie iets laat vallen, trakteert. Iets met slagroom. Hetzelfde als je te laat bent. Het levert alertheid op.

  Nadat ik hem weer wat op weg geholpen heb, loop ik terug naar mijn werkplaats. Ik kijk naar een jongen die wat dood blad uit de planten moet halen voordat ze weggaan als plantgoed. Heel voorzichtig plukt-ie blaadje voor blaadje uit het potje. Voor zorgvuldigheid krijgt-ie een 10. Ik loop naar de jongen toe. ’Hey Sito, kijk eens even hoe ik dat doe. Ik pak de plant, zet mijn hand tegen het gewas en draai de plant heel snel rond. Het losse blad vliegt door de lucht en binnen één tel is al het blad eruit. ’Kost minder tijd en minder moeite, en weet je wat het allerleukste is?’

  Ben eens stil. ’Hallo, kan iedereen even stil zijn?’ Het groepje wat de plantgoedorder staat in te pakken kijkt nu allemaal naar Sito en mij. ’Ssst, goed luisteren.’ Ik draai de volgende plant snel rond. ’Hebben jullie het gehoord?’ Niemand reageert. ’Deze plant zei geen AU hè? Hij voelt niks van dat gedraai.’

  Orders inpakken met schooljeugd? Geen centje pijn.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties