Bacteriën breken plastic potten af

The Bioplastics Company laat op GrootGroenPlus de nieuwste biologisch afbreekbare potten zien. Ze zijn van plastic, maar bacteriën zorgen voor de afbraak in de grond, aldus grondstoffenleverancier Seah Kian Hoe uit Maleisië.

De eerste biopotten van The Bioplastics Company (voorheen Planty Pot) zijn gemaakt op basis van zetmeel, maar het bedrijf gaat nu ook aan de slag met andere grondstoffen. Daartoe is een samenwerking aangegaan met Heng Hiap Industries. Directeur Seah Kian Hoe was donderdag aanwezig op GrootGroenPlus.

Zijn bedrijf in Maleisië maakt grondstoffen van polypropyleen, plastic dus. „Plastic bestaat feitelijk uit drie onderdelen: koolstof, waterstof en zuurstof”, aldus Seah. „We maken het plastic biologisch afbreekbaar, door een proteïne in de moleculen te verwerken. Dit dient in de grond als aas voor bacteriën: ze eten eraan, waardoor de moleculen uiteenvallen. En dan maak je plastic organisch.”

Heng Hiap Industries levert The Bioplastics Company de grondstoffen. In Nederland worden er biologische potten van gemaakt, middels een geavanceerd spuitgietproces. „We zijn de eerste in Europa die biopotten van plastic maken”, aldus Vicky Clarijs, verkoopmanager van The Bioplastics Company.

Vicky Clarijs (The Bioplastics Company) en grondstoffenleverancier Seah Kian Hoe werken samen aan nieuwe biopotten gemaakt van plastic.