Bacterievuurcontroles starten komende week

Vanaf komende week starten de Naktuinbouw-keurmeesters weer met de controle op bacterievuur. Zij controleren zowel in- als buiten de bufferzones op aanwezigheid van de bacterieziekte.

Vanaf begin juli zijn de weersomstandigheden ideaal voor het uitbreken van bacterievuur (Erwinia amylovora). De bacterie komt in grote delen van Nederland voor en verspreidt zich gemakkelijk naar andere gevoelige gewassen (waardplanten).

De instructies voor de inspecties komen van de NVWA. De keurmeesters controleren op te voet, op de fiets of ook wel op een quad. U herkent de keurmeesters aan hun gele hesjes.

Bufferzones

Een bufferzone is een gebied met extra maatregelen om verspreiding van bacterievuur te voorkomen. Hierdoor blijven bomen en planten uit deze gebieden verhandelbaar in de EU. Binnen de bufferzone is de bestrijding van bacterievuur verplicht en is het aanplanten van een aantal voor bacterievuur gevoelige planten, zoals wilde meidoorn (Crataegus) verboden. In de bufferzone wordt er twee keer per jaar gecontroleerd op de aanwezigheid van bacterievuur. Percelen en ook de zone van 500 m rond het bedrijf moet vrij zijn van de bacterie om planten met een PZ-status (voorheen ZP-b2) te mogen verhandelen. De controleurs controleren ook de openbare ruimte in de bufferzone.

Buiten de bufferzones is bestrijding van bacterievuur niet verplicht. Wel hebben boomkwekers en fruittelers er groot belang bij om besmette planten te verwijderen en vernietigen buiten de kwekerij om aantasting van productiepercelen te voorkomen. Bedrijven worden buiten de bufferzone één keer per jaar gecontroleerd. De openbare ruimte wordt niet gecontroleerd.

Meer informatie over de controles is terug te vinden op de site van naktuinbouw.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties