Barbara Baarsma aangesteld als bodemgezant

  Barbara Baarsma, directievoorzitter Rabobank Amsterdam, hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam en bekend als gast in actualiteitenprogramma’s, is de komende tijd ’bodemgezant’. In deze rol zal zij het belang uitdragen van een vitale bodem met een rijk bodemleven.

  De bodemgezant is een functie binnen het driejarig programma Onder het Maaiveld. Dit programma is een initiatief van IUCN NL, De Vlinderstichting, NIOO-KNAW en het Centrum voor Bodemecologie. Het doel hiervan is een structurele verandering in onze omgang met de bodem. Die moet herstel van het bodemleven mogelijk maken.

  Een rijk bodemleven is namelijk essentieel voor tal van belangrijke functies. Bijvoorbeeld het vasthouden en zuiveren van water, het opslaan van koolstof, natuurlijke plaagbestrijding en het recyclen van voedingsstoffen. Een vitale bodem is daarnaast van groot belang voor de verduurzaming van voedselproductie.

  Natuurherstel

  Als directievoorzitter van Rabobank Amsterdam spreekt Barbara Baarsma zich regelmatig uit over de rol die banken kunnen spelen in het bevorderen van kringlooplandbouw. „Als bank met een grote agrarische klantenkring – we financieren 85 procent van de Nederlandse boeren – kunnen wij met elkaar een belangrijke rol spelen in het herstellen van onze bodem.”

  Rabobank is bovendien partner in het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. De bank werkt hierin met boeren, terreinbeheerders, particulieren, onderzoekers en overheden aan natuurherstel in Nederland.

  Als bodemgezant zal Baarsma het belang van een rijk bodemleven nog breder uitdragen. Daar nam ze vorige week al een voorschotje op door een monster van de bodem in het Amstelpark in Amsterdam te nemen, in het kader van de jaarlijkse Bodemdierendagen. Die maken sinds dit jaar ook deel uit van Onder het Maaiveld.

  Barbara Baarsma
  Barbara Baarsma (l) en Fanny Verkuijlen van UICN NL
  Samenwerking

  Onder het Maaiveld kijkt uit naar de samenwerking met Barbara Baarsma, zegt projectleider Fanny Verkuijlen: „Kennis over het belang van een gezonde bodem is essentieel om mensen te stimuleren om anders met de bodem om te gaan. Wij zijn heel blij dat Barbara Baarsma ons gaat bijstaan bij het delen van deze boodschap.”

  Foto’s IUCN NL

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties