Behoefte aan maatwerk in het onderwijs groeit

Om het opleidingsaanbod in de boomkwekerij goed te laten aan- sluiten bij waar bedrijven behoefte aan hebben, is maatwerk nodig. Dat is de conclusie die wordt getrokken uit de docentendag die de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten vrijdag 1 november organiseerde.

In Boskoop kwam een groep docenten uit het boomteeltonderwijs uit heel het land bij elkaar. Zij bezochten onder andere handelaar Pannebakker en Zoon, Floralis Boskoop en Hebe Center Holland. Uit die bezoeken werd duidelijk dat de sectoren boomkwekerij en bloemisterij in de afzet steeds meer vergroeien. Van medewerkers vereist dit soms hele nieuwe vaardigheden en een stevig kennisniveau. Dit vraagt om meer samenwerking van opleiders en bedrijfsleven uit beide sectoren om een adequaat aanbod te leveren aan (bij)scholing waarbij rekening wordt gehouden met die ontwikkeling.

Op het bedrijf
Tijdens de docentendag werden voorbeelden besproken van initiatieven die al maatwerk in het onderwijs brengen. AOC Oost bereidt bijvoorbeeld een modulaire opzet van de laanbomenopleiding voor waarop alle MBO-leerlingen uit het land en medewerkers van bedrijven kunnen inschrijven. De lessen worden bij voorkeur niet in stoffige klaslokalen gegeven, maar op boomkwekerijen zelf. En in Boskoop in het project Kennis & Innovatie Impuls Regio Boskoop zijn zeven verschillende masterclasses gegeven om medewerkers en ondernemers op een praktische wijze op alle niveaus gericht bij te scholen. Die cursussen kunnen ook elders in het land worden gebruikt. Bijvoorbeeld Treeport in Zundert pakt dit op.

De docentendag werd georganiseerd door de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten in samenwerking met de scholingsconsulent Boomkwekerij en PPO Boomkwekerij, met financiële ondersteuning van Groene Kennis Coöperatie, Fonds Colland Arbeidsmarktbeleid en Stichting Beurshal.

Frans van Dijk (midden), directeur bij Floralis Boskoop geeft uitleg aan een groep docenten over het werk op de cash & carry. Foto: Pieter van Dalfsen, PPO