Belgische tuincentra zetten in op duurzaamheid

De Belgische Tuincentra Vereniging heeft een groenscan ontwikkeld. Tuincentra kunnen aan de hand van deze scan zien hoe ze qua duurzaamheid scoren. Ook is een actieprogramma rondom circulaire enonomie vastgesteld voor 2018.

In de scan komen 15 mvo-thema’s aan bod die volgens de Belgische Tuincentra Vereniging relevant zijn voor Vlaamse tuincentra. Aan de hand van 60 stellingen krijgen tuincentrumondernemers een spiegel voorgehouden en kunnen zij op basis van de uitslag actie ondernemen. De scan is uit te voeren op de website hetduurzametuincentrum.be. Deze website is recent online gegaan en hier is meer informatie te vinden over hoe tuincentra duurzamer te werk kunnen gaan.

Circulaire economie

Naast de scan werkt de Belgische Tuincentra Vereniging ook aan een actieprogramma omtrent circulaire economie. Actiepunten voor 2018 zijn hierbij:

  • Het aansporen van tuincentra om plastic plantentrays niet mee te geven met de klant, maar terug te brengen naar de producent of groothandel met het oog op hergebruik. Klanten moeten worden gestimuleerd om gebruik te maken van kartonnen plantendozen.
  • Klanten moeten worden gestimuleerd om plastic bloempotjes terug te brengen naar het tuincentrum om deze te kunnen hergebruiken.
  • Het ontmoedigen van het gebruik van plastic draagtassen.

Duurzame gewasbescherming

Daarnaast werkt de Belgische Tuincentra Vereniging aan een brochure ’Duurzame gewasbescherming’ voor consumenten. Klanten wordt hierin gewezen op de mogelijkheden van natuurlijke bestrijders en de rol die sterke gezonde planten spelen bij duurzame gewasbescherming.

Het ’tuinkonijn’ is de mascotte voor de diverse duurzaamheidsacties van de Belgische tuincentra.

De Belgische Tuincentra Vereniging krijgt voor bovenstaande initiatieven steun van de Vlaamse overheid. Zo’n 130 tuincentra zijn lid van de Belgische Tuincentra Vereniging.

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties