Beste SBB,

Pas kreeg ik van jullie een mail met daarin de vraag of ik een enquête wilde invullen. Ik moet bekennen dat ik dat niet heb gedaan. In deze mail wil ik graag uitleggen waarom.

Het begint al met ’geachte heer Dekkers’. ’T is gewoon Coen hoor, en geachte is een achterlijk achterhaald woord. Daarna leggen jullie uit wat jullie eigenlijk doen: SBB wil bijdragen aan goed beroepsonderwijs door studenten de beste praktijkopleiding met kansen op de arbeidsmarkt te bieden en ervoor te zorgen dat bedrijven over voldoende, goed opgeleide vakmensen kunnen beschikken. Mijn hersens kraken hiervan. Want wat is ’bijdragen’? Wat doe je dan? Zeggen dat die scholen goed bezig zijn? Of juist niet? En de rest van die zin? Die is zo saai dat ik bij het laatste woord het eerste al vergeten ben. Als ik hem twee keer lees, dan begrijp ik dat jullie zorgen voor goed personeel voor onze bedrijven. Zeg dat dan.

Trouwens, het gaat al eerder mis hè. Bij de afzender van de mail. SBB@Panteia.nl. Wat is dat? Waarom dat Panteia? Dat wij als kwekers door Linnaeus al zijn opgezadeld met tongbrekers als Euonymus en glyptostroboides. Dat hoeft niet per se nagebootst hoor. En SBB zegt me ook niks. Net zo min als BOL of BBL. Of Aequor, UWV, TWV, Sazas en meer van dat.

Het hield maar niet op in jullie mail trouwens. Een leerbedrijvenenquête 2016? Jullie bedoelen gewoon een vragenlijst neem ik aan. En die mag ik dan in 2017 gewoon nog een keer invullen waarschijnlijk. En met die gegevens gaan jullie ’dingen’ in kaart brengen. Om voorspellingen te doen. Echt, kippenvel tot achter in mijn nek.

Lieve SBB, hou daar eens mee op. Stop met het maken van zulke ingewikkelde zinnen, vragen en voorspellingen. Bel me op, loop hier gewoon eens binnen, dan krijg je een bak koffie uit een automaat en lullen we er eens over. Gewoon van man tot man, niet via vragen die van tevoren bedacht zijn, maar die in een gesprek in je opkomen. Zodat we eens uit dat rare afkortingenbedenkend wereldje komen en gewoon samen simpele oplossingen bedenken wie waar wil werken en wat we nodig hebben.

SBB, weg ermee.