Tuin en Landschap Betere doorstroming vmbo naar mbo

  Betere doorstroming vmbo naar mbo

  0

  Vmbo’ers kunnen in de toekomst op meerdere manieren doorstromen naar het mbo. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs gaan doorlopende leerroutes vmbo-mbo mogelijk maken, en de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo bij elkaar voegen.

  De AOC Raad is blij met de aandacht en waardering voor het beroepsgerichte onderwijs, die doorklinkt in de Kamerbrief ‘Sterk beroepsonderwijs’ die OCW deze week aan de Tweede Kamer stuurde. Vooral het samenvoegen van de gemengde en theoretische leerweg spreekt de scholen aan. Qua niveau zijn deze twee leerwegen identiek, maar dit wordt nog lang niet altijd zo gezien.

  Groene onderwijs

  Het groene onderwijs is praktijkgericht en biedt een doorlopende leerlijn; aoc’s hebben naast het vmbo ook mbo in huis. De ervaring is dat het volgen van praktijkgerichte vakken op het vmbo de aansluiting met het mbo ten goede komt.

  Aoc’s bieden op het vmbo, naast de beroepsgerichte leerweg, de gemengde leerweg aan. „Wij merken dat het voor de meeste leerlingen heel prettig is om al eerder praktijkgericht aan de slag te gaan. Sommigen volgen vrijwillig een extra theorievak, zodat ze ook een tl-diploma kunnen aanvragen. Praktische vakken verdienen meer waardering, het gelijktrekken van de gl en tl spreekt ons dan ook specifiek aan in deze brief”, aldus Jan-Pieter Janssen van de AOC Raad.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.