‘Bij no deal brexit verliest export meer dan €100 miljoen’

De Nederlandse bloemen- en plantenexport bevond zich de laatste maanden in een fase van herstel. Dit maakt VGB bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata tot en met september. Grote onzekerheden als brexit liggen op de loer.

De exportwaarde van snijbloemen kromp in tot en met september met 8% en komt uit op €2,7 miljard. De planten deden het beduidend beter met een groei van 2% naar €1,9 miljard.

Het verlies is teruggebracht van €500 miljoen begin dit jaar naar €200 miljoen tot en met september. De achterstand is volledig te wijten aan snijbloemen. Planten heeft de achterstand die ze tijdens de eerste coronagolf opliep ingelopen.

€100 miljoen verlies

„De tweede coronagolf brengt met oog op nieuwe lockdowns in exportlanden en brexit extra onzekerheden met zich mee”, stelt directeur Matthijs Mesken van VGB. In 2019 exporteerde Nederland voor €855 miljoen naar het Verenigd Koninkrijk. Bij een no deal brexit zou de Nederlandse export zomaar meer dan €100 miljoen kunnen verliezen, verklaart Wesley van den Berg, manager Floridata.

Bekijk hieronder de FloraFlits voor meer informatie over de impact van de coronacrisis op de exportwaarde per land en mogelijke impact van Brexit op de sierteelt. Zowel Matthijs Mesken als Wesley van den Berg geven een toelichting op de exportcijfers.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties