Blijf genieten van het juridisch onzichtbare

Als ik bij een tuincentrum binnen stap om geurende bloemen, krijg ik vaak te horen dat men die planten nauwelijks heeft omdat die gemakkelijk onder het ongedierte zitten. „Meneer, ik zou u graag helpen, maar planten met geurende bloemetjes zijn dikwijls een stuk zwakker.” Dan ga ik met onbegrip en zonder iets te kopen naar huis.

Dergelijke ervaringen heb ik als consument regelmatig meegemaakt. Een goed concept is compleet als er een (heerlijk) doordacht luchtje of iets extra aan zit. Dat extra kan handig gedrukt worden op een label of stekertje. Bedenk als kweker of handelaar steeds dat er vele, soms onzichtbare facetten zijn waardoor de potentiële koper wordt getriggerd.

Zo las ik recent een artikel over de autochtone bomen en struiken. Daaraan werd door een doorgewinterde vakman als nadeel toegedicht dat dergelijke culturen geteisterd kunnen worden door ongedierte. Nu wil het toeval dat ik contacten heb met het biodiversiteitsteam van ons dorp. Deze biodiversiteitsmensen zijn juist dol op onze inheemse vegetatie onder andere vanwege dat ongedierte! Dat ongedierte wordt opgevreten door vogeltjes, muizen en egeltjes et cetera. Daarmee past die inheemse plant in het ecologisch concept van die natuurmensen. Zij willen geen spuitmiddelen of veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes om bladluizen te bestrijden. Ze willen ’ongedierte’ in hun Gelderse rozen, meidoorns… ’Zo heb ieder nadeel zijn voordeel’. Dan zijn inheems en onbespoten soms onzichtbare koopargumenten.

De hiervoor bedoelde beschouwing van deze onzichtbare kwaliteiten heeft ook een actuele juridische kant. Als een plant niet in het oog springende voor- of nadelen heeft, dient vanwege de zorgvuldigheid de potentiële koper daarop attent te worden gemaakt. Dat kan met de bekende label aan de plant. Door de extra kwaliteiten daarop te zetten, kan de afnemer zelf bedenken of een plant passend is.

Een label is dan niet alleen voor de reclame. Als kweker kun je daarmee ook een heleboel ellende voorkomen en misschien een juridische claim. Zet bijvoorbeeld op een label dat een plant niet voor consumptie geschikt is, onbespoten is en wellicht bewoners bevat. De consument moet in toenemende mate als een beetje onnozel worden beschouwd. Dat is voor iedereen prettig.