Bodemvochtsensoren kunnen haspelsnelheid aansturen

Peter Bongers kan via een app op zijn telefoon precies aflezen hoeveel vocht er nog in de grond zit. Op basis van die metingen kan de boomkweker in de toekomst zijn haspels dan langzamer of sneller laten lopen.

Het bedrijf van Bongers, QuickHedge in Boekel, is namelijk een van de drie bedrijven die meedoen aan een tweejarig project in Brabant rond SmartFarm: een relatief nieuw systeem voor teeltoptimalisatie met behulp van allerlei sensoren.

Toeleverancier Telermaat voert het project uit bij QuickHedge, Vromans Kwekerijen in Biest-Houtakker en Frank van Alphen Aardbeienplanten in Galder. SmartFarm is een merk van AppsforAgri uit Tilburg.

Onderdelen van het systeem zijn FieldMate (gewas- en bodemsensor), SoilMate (bodemvochtsensor) en sinds kort ook RainMate (draadloze regenmeter).

Bij Bongers zijn de bodemvochtsensoren geplaatst op zijn percelen met haagelementen. „Via een app kunnen we nu het bodemvocht aflezen”, vertelt de kweker. „Meten is weten, dus we zien nu precies hoeveel er nog in de grond zit.”

 

Zijn haspels zijn computergestuurd. Theoretisch zou hij dan de snelheid van slang oprollen kunnen laten bepalen op basis van de meetgegevens. „Zover is het nog niet, maar de ontwikkeling gaat wel snel”, aldus Bongers. „Misschien kunnen we een sensor onder het kanon zetten die tijdens het lopen het bodemvocht meet. En dat-ie dan langzamer loopt als er op een plek meer water nodig is, of anders sneller.”

Foto’s: QuickHedge

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties