Bonden beraden zich op verrassingsacties

De bonden zullen de 24-uurs staking een vervolg geven met verrassingacties als FloraHolland hun eisen niet honoreert. Volgens FNV bestuurder Celil Çoban zijn de stakende werknemers erg boos.

Dit zei Çoban vanmiddag. „We zijn aan het beraden of we verrassingacties gaan voeren. In ieder geval zullen we onze acties niet meer aankondigen.” Of er acties volgen hangt volgens hem af van de veiling. Als die de bonden tegemoet komen in hun eisen voor het sociaal plan dan zullen er geen acties meer volgen. „Acties zijn alleen te voorkomen als ze onze eisen honoreren. Als zij niet doen wat wij willen dan ontstaan er problemen. De mensen zijn echt boos.”

‘850 werknemers staakten’
Volgens Çoban hebben er 850 medewerkers van de veiling gestaakt. In Naaldwijk telde hij er 420. In Aalsmeer was het aantal een kleine 400. De rest van de stakers was te vinden in Rijnsburg. Het ging hierbij niet alleen om vakbondsleden.

Kitty Huntjens, onderhandelaar namens CNV Dienstenbond: „De geest is uit de fles bij FloraHolland. En die gaat er niet zomaar weer in. De acties gaan door, zolang een goed sociaal plan van FloraHolland uitblijft. Tijd dus voor het bedrijf om nu echt te gaan luisteren naar zijn mensen.”

‘Inzet van uitzendkrachten’
Volgens berichten van stakers ter plekke probeert FloraHolland de staking op te vangen met inzet van uitzendkrachten. CNV en FNV hebben via hun advocaten inmiddels FloraHolland gesommeerd daarmee te stoppen. Vanuit Aalsmeer is er bericht dat er 200 uitzendkrachten zijn ingezet om de gevolgen van de staking te minimaliseren. Ook in Naaldwijk is er sprake van inzet van uitzendkrachten.

„Het is echter wettelijk verboden om het door stakers neergelegde werk over te laten nemen door uitzendkrachten. FloraHolland is gesommeerd de ingezette uitzendkrachten terug te trekken. De ABU, de NBBU en de Inspectie SZW zijn inmiddels op de hoogte gebracht”, aldus de bonden.

FloraHolland geeft aan dat nog niet bekend is wat er gaat gebeuren. Er zijn haar nog geen verdere acties bekend.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij