Bonden vrezen escalatie

Als FloraHolland niet snel een andere koers vaart in de onderhandelingen over de cao en het sociaal plan dan nemen onrust en ontevredenheid onder werknemers in razend tempo toe en escaleert het wellicht. Dit stelden de vakbonden donderdagavond in een pamflet.

CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten deelden het pamflet uit aan bezoekers van de alv van FloraHolland voor aanvang van de vergadering. Volgens de bonden schiet de directie van de veiling door in de onderhandelingen met de bonden, verliest het contact met de werkvloer en daarmee het oog voor de realiteit. „Voor missers met vastgoedprojecten en Ciccolella moeten personeel en kwekers boeten”, aldus de bestuurders van CNV en FNV.

De bonden vragen zich af waarom ze in de onderhandelingen en de resultaten op het gebied van harmonisatie, cao en sociaal plan niets terug zien van het predikaat koninklijk dat de veiling draagt. De bonden doen in het pamflet een dringend beroep op ledenkwekers om hun verantwoordelijkheid hierin te nemen.

Waarnemend algemeen directeur Rens Buchwaldt zei in een reactie dat de veiling heeft aangegeven dat de deur voor verder overleg met de bonden open staat. „We streven uiteraard naar de beste relatie met onze medewerkers. Maar het is een zeer spannende tijd.”

‘Het is ons ernst’
Voorzitter Bernard Oosterom voegde daaraan toe dat de situatie van de veiling en kwekers ernstig is en dat dat invloed heeft op de organisatie, structuur, medewerkers en de relatie met de handel „Dat komt nu allemaal samen en dat is jammer. Het is ons ernst om op alle fronten afspraken te maken.”

Volgens Oosterom is FloraHolland niet de grip kwijt in de onderhandelingen met de bonden. „Ja, er is nogal wat aan de hand. Daar zullen we op een goede manier op moeten reageren. Het is de verantwoordelijkheid van het bestuur en de directie om te analyseren, in gesprek te gaan, maar ook tot keuzes te komen.”

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij