De Boomkwekerij Nieuws Boomkwekerij enige sector met inkomensstijging

Boomkwekerij enige sector met inkomensstijging

0

Boomkwekers hebben dit jaar gemiddeld meer verdiend dan in 2017. De boomkwekerij is bovendien de enige sector van de land- en tuinbouw met een gemiddelde inkomensstijging.

Dat blijkt uit prognoses van Wageningen Economic Research en Centraal Bureau voor de Statistiek over behaalde bedrijfsresultaten in 2018. Het gemiddelde inkomen in de boomkwekerij zal met €12.000 stijgen naar €76.000; volgens de onderzoekers is deze 12% stijging te danken aan verder herstel van de vraag en de prijs van boomkwekerijproducten.

Ook vorig jaar verdienden boomkwekers gemiddeld meer dan in 2016. In 2017 bedroeg het gemiddelde inkomen €57.000, toen ging het om 10% stijging.

Gemiddeld inkomen totale land- en tuinbouw sterk gedaald

Voor de hele land- en tuinbouw was 2017 een topjaar, maar dit jaar is het gemiddelde inkomen sterk gedaald: met bijna €30.000 naar €42.000. Alle sectoren behalve de boomkwekerij laten een inkomensdaling zien. Dit als gevolg van bijvoorbeeld fors lagere prijzen (varkenshouderij) of lagere opbrengsten door de droogte (vollegrondsgroenten).

De boomkwekerij springt er als enige positief uit. Oaje betekent onbetaalde arbeidsjaareenheid. Bron: Bedrijveninformatienet Wageningen Economic Research
Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar