Boomkwekers ondersteunen boerenprotest

Slechts een enkele boomkweker en bestuurder doet mee aan het boerenprotest in politiek Den Haag, maar kwekers ondersteunen de actie wel en overwegen een volgende keer mee te gaan.

„Nee, ik zit nu helaas niet op de trekker in Den Haag”, zegt Wouter Mauritz van Combinatie Mauritz uit Opheusden, „maar een volgende keer gaan we misschien wel aansluiten.” Om boeren op de eerste plaats te steunen, en op de tweede plaats om het ongenoegen te uiten over de regelgeving die de boomkwekerijsector raakt. Zoals regels bij een uitbraak van een quarantaine-organisme als Xylella. „Als er een uitbraak zou zijn, worden we dan geholpen door Den Haag? Ik denk dat ze bedrijven om zeep laten gaan.”

Kwekers uit andere teeltregio’s zoals Zundert en Twente laten weten ’geen tijd nu te hebben’ vanwege bijvoorbeeld coniferen rooien, ’anders waren we wel in Den Haag’. In Zundert is men bovendien druk met GrootGroenPlus die woensdag begint.

Boomkwekersvoorman Henk Raaijmakers is momenteel in het buitenland, „maar ik steun onze collega’s van harte”, aldus de voorzitter van LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. „Gelukkig zijn wij als boomkwekerijsector 17 jaar geleden begonnen met De Groene Stad, waardoor wij en bomen een goed imago hebben.”

Duizenden demonstranten

De omvang van het boerenprotest in Den Haag is niet duidelijk, maar volgens de NOS staan er dinsdag rond de middag zo’n 400 trekkers op het Malieveld en zijn er duizenden demonstranten.

LTO Nederland ’deelt de zorg en verontwaardiging’ uit de agrarische sector en meldt dat ’te vaak de maatschappelijke waardering voor onze sector het slachtoffer is van stemmingmakerij om politiek gewin’. Regionale organisaties zoals de LLTB zijn met leden afgereisd naar Den Haag. Boomkweker en Coördinator Effectief Middelen Pakket (CEMP) Peter van ’t Westeinde is er ook bij. „Al lekker druk hier”, twitterde hij.

Foto’s: Roel Boots, LLTB

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties