Branchevereniging VHG ontvangt predicaat Koninklijk

  Branchevereniging VHG mag zich voortaan ‘Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners’ noemen. Koning Willem-Alexander heeft deze eretitel toegekend aan de branchevereniging die dit jaar 100 jaar bestaat.

  Voorzitter Rien van der Spek en directeur Egbert Roozen namen het bijbehorende predicaat in ontvangst uit handen van Hans Oosters, commissaris van de Koning in de provincie Utrecht en burgemeester Gilbert Isabella van de gemeente Houten.

  Het predicaat Koninklijk is de oudste koninklijke onderscheiding in Nederland, in 1806 ingesteld door koning Lodewijk Napoleon. Zijne Majesteit de Koning kan het toekennen aan bedrijven, verenigingen en instellingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun vakgebied en de samenleving. De toekenning symboliseert respect, waardering en vertrouwen.

  Proactieve rol

  Commissaris van de Koning Hans Oosters sprak bij de uitreiking zijn bewondering uit voor de proactieve rol die VHG speelt. „Bij tal van initiatieven – zoals Green Deals en City Deals – is VHG deelnemer, trekker of initiatiefnemer. De vereniging heeft een belangrijke publieke rol als het gaat om de leefomgeving.” Ook stelde de commissaris dat de groensector van levensbelang is bij de aanpak van klimaatadaptatie in het stedelijk gebied.

  Samen gebouwd

  VHG-voorzitter Rien van der Spek zei trots en dankbaar te zijn dat hij het predicaat namens alle leden in ontvangst mocht nemen. „Het zegt veel over het verleden van onze vereniging, waaraan velen een bijdrage hebben geleverd. Denk aan alle actieve leden, bestuurders en medewerkers die door de jaren heen zeer betrokken gewerkt hebben aan goed onderwijs, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, pensioenen enzovoorts. Samen is gebouwd aan de positie die we hebben in het groene domein als sociale en economisch betrokken branche die haar verantwoordelijkheid neemt.”

  VHG-voorzitter Rien van der Spek en directeur Egbert Roozen nemen het predicaat in ontvangst van Hans Oosters (uiterst links), commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, en burgemeester Gilbert Isabella (uiterst rechts) van de gemeente Houten.
  Erkenning

  „Het predicaat Koninklijk straalt af op wie we zijn en wat we doen”, aldus VHG-directeur Egbert Roozen. „We werken als VHG-groenprofessionals aan een levende binnen- en buitenruimte. De waarde van groen voor de kwaliteit van de leefomgeving, de biodiversiteit en de gezondheid van mensen wordt maatschappelijk steeds meer herkend en door dit predicaat nu ook erkend. Zo’n onderscheiding stimuleert ons om ons daar nu en in de toekomst extra sterk voor te blijven maken en vanuit ondernemerschap een nog prominentere plaats voor groen en groene oplossingen te bereiken.”

  Het nieuwe logo van de VHG.
  Bloemist-hoveniers

  Officieel ging de eerste landelijke vereniging van groenbedrijven op 12 juni 1920 van start. Er werden al direct 145 bloemist-hoveniers als lid ingeschreven. Vanaf het begin werkte deze organisatie onder de paraplu van de Groep Bloemisterij en droeg de naam Kring Bloemist-Hoveniers. In de loop der jaren ontstonden er twee verenigingen: de Kring Tuin- en Landschapsvoorziening (KTL) en de Nederlandse Hoveniers- en Groenvoorzienersvereniging (NHG). Deze verenigingen zijn in 1994 weer samengegaan, de verenigingsnaam is toen gewijzigd in Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties