Brede coalitie voor verduurzaming potgrond en substraten

  Tien organisaties betrokken bij de productie, het gebruik en de verkoop van potgrond en substraten hebben in een gezamenlijke brief aan landbouwminister Schouten aangegeven verdere stappen te willen zetten op het gebied van hernieuwbare grondstoffen en verantwoorde veenwinning.

  Drie belangrijke ingrediënten voor de aanpak vanuit de ketenpartijen zijn: een geharmoniseerde milieufootprint, verantwoorde veenwinning volgens RPP, en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen.

  Er zijn stevige ambities geformuleerd: voor de professionele markt moet het organisch substraat in 2025 voor minimaal 35% uit hernieuwbare grondstoffen bestaan, voor de consumentenmarkt is de doelstelling 60%. Op basis van de ervaringen richting 2025 worden ambities voor de periode daarna opgesteld. In 2025 moet alle in Nederland gebruikte veen onder het RPP-certificaat vallen.

  De organisaties bieden aan om in overleg en integraal te kijken naar de kwaliteit, veiligheid, teeltzekerheid en duurzaamheid van potgrond- en substraten. Er zijn al de nodige stappen gezet; door een gezamenlijke aanpak in de keten ziet de sector extra kansen. Het uiteindelijk doel is te komen tot een verdere verduurzaming van de productie van (vrucht)groenten, sierteelt en boomkwekerijgewassen die ons leven groener, gezonder en aangenamer maken.

  De brief is ondertekend door LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, Glastuinbouw Nederland, Tuinbranche Nederland, RHP, RPP (Responsibly Produced Peat), VBN, VBW, VGB, VHG en de VPN.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties