‘Breder kijken naar de bodem loont’

De weg van chemische bestrijding van ziekten en plagen loopt dood. Preventieve plantgezondheid heeft de toekomst. Dit begint met een gezonde bodem, stelt onafhankelijk teeltadviseur Hans Smeets.

Smeets onderbouwt zijn betoog met de resultaten van verschillende proeven met biostimulanten en bodemverbeteraars. Deze laten zien dat behandelde planten een beter ontwikkeld wortelgestel hebben.

Links behandelde en rechts onbehandelde wortels van Paeonia ’Kansas’ in het kader van het POP3-project ‘Duurzame teelt, gezonde producten’, mede gefinancierd door de Provincie Limburg en de Europese Unie. (foto: Hans Smeets)
Links behandelde en rechts onbehandelde wortels van Paeonia ’Kansas’ in het POP3-project ‘Duurzame teelt, gezonde producten’. (foto’s: Hans Smeets)

“Planten met een beter ontwikkeld wortelgestel nemen mineralen veel beter op. Dit zorgt voor een betere weerstand en minder gevoeligheid voor stress, zoals te droge of juist te natte periodes”, aldus Smeets.

Standaard-bodemmonsters

Volgens Smeets lopen de Nederlandse boomkwekerij en vasteplantenteelt in vergelijking met vooral de fruitteelt in Zuid-Europa en de akkerbouw niet voorop in de ontwikkelingen. Zo wordt er nog vaak vastgehouden aan traditionele chemische middelen en met standaard-­bodemmonsters gewerkt.

„Daaruit volgt bijvoorbeeld het advies ’voeg magnesium toe’, en dat is het dan. Maar ook niet-essentiële elementen zoals kobalt, selenium, silicium en bijvoorbeeld de C/N-ratio zijn van belang. Uiteindelijk gaat het om de juiste balans tussen bodemchemie, bodembiologie en bodemfysiologie. Hierbij zijn biostimulanten in de vorm van goede schimmels en bacteriën vaak heel waardevol.”

Visie en concrete tips

In De Boomkwekerij editie 9 geeft Smeets samen met marketingdeskundige/agrarisch onderzoeker Esther Hessel zijn visie op de ontwikkelingen én concrete tips voor het werken met bodemverbeteraars en biostimulanten. Ook is er aandacht voor de ervaringen van twee kwekers die bij verschillende proeven met hem samenwerkten.

Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl. Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Duurzame onkruidbestrijding met kippen in de pioenenteelt. (foto: Hans Smeets)

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties