Brexit zorgt voor schaalvergroting bij export naar VK

Al snel na Brexit waren geluiden op te tekenen dat voor relatief kleine transacties export wel eens onrendabel zou kunnen zijn. Een paar maanden later blijkt de transactiegrootte richting het VK inderdaad fors te zijn toegenomen. „Bij dezelfde omzet hebben we nu 22% minder transportbewegingen”, zegt Arie Idema, directeur bij boomkwekerij M. van den Oever.

„De tijd dat we drie bomen naar het VK stuurden is wel voorbij”, zegt Idema. Het bedrijf berekent de tarieven voor keuringen door Naktuinbouw en douane door naar haar klanten en dat zorgt er volgens de directeur voor dat klanten hun bestellingen opsparen. Hij ziet ook dat het verhandelde sortiment iets wijzigt. Naast laanbomen krijgt het bedrijf nu ook meer bestellingen voor struiken. Het is volgens de directeur een beetje speculeren, maar het zou kunnen dat klanten hun laanbomen en stuiken eerst bij verschillende leveranciers bestelden en dit nu vanwege de kosten op één adres doen.

En wat is de ervaring van kweker Paul Bremmer uit Waddinxveen? Of van Laxsjon Plants?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 11. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties