Tuin en Landschap nieuws Brits onderzoek: Hedera helix koelt gebouwen het best

Brits onderzoek: Hedera helix koelt gebouwen het best

1

Kleinbladige klimop is de meest effectieve plant om gebouwen, bij verticale beplantingen, te koelen tijdens warme zomermaanden. Dat blijkt uit onderzoek door de Royal Horticultural Society en de Universiteit van Reading.

In het onderzoek zijn de effecten bekeken van groene muren op de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid (RV) in gebouwen. De onderzochte muren zijn begroeid met Hedera helix (kleinbladige klimop), Parthenocissus tricuspidata (wingerd) en Pileostegia viburnoides (bladhoudende klimhortensia).

Kleinbladige klimop liet volgens de RHS de beste resultaten zien tijdens warme zomermaanden. Dankzij de planten daalde de temperatuur van de muur aan de buitenkant met 5,7°C; en aan de binnenkant met 7,2°C. De wingerd en de klimhortensia zorgen voor ten minste 1°C lager. Maar ook in warmere wintermaanden presteerde Hedera helix het best: de RV in het gebouw was 5,7% lager vergeleken met gebouwen waartegen geen klimop groeit. Dat betekent dat gebouwen in de winter minder vochtig zijn.

’Muren ideaal voor klimplanten’

Muren zijn volgens de RHS ideaal om te laten begroeien door klimplanten. Er zouden in het Verenigd Koninkrijk zorgen leven over een mogelijk effect van zulke groene muren op het binnenklimaat; de RV zou stijgen en er zouden vochtproblemen in de muren ontstaan. Het onderzoek bewijst volgens de RHS echter het tegendeel.

Foto: RHS

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Irene Tolhuis Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Irene Tolhuis
Gast
Irene Tolhuis

Hallo, onze zijgevel van het huis ligt pal op het zuiden. Op hete dagen blijft de muur ook ver na zonsondergang stralingswarmte afgeven.
Zou deze muur ook geschikt zijn voor hedera? Of is dit voor de plant ook te heet en te droog??
Met vriendelijke groet
Irene