Britse studie toont noodzaak privétuinen aan

Britten moeten meer privétuinen aanleggen, stellen Britse onderzoekers na het analyseren van gegevens uit een grootschalige studie rond tuinieren, volksgezondheid en welzijn.

Onderzoekers van de University of Exeter en de Royal Horticultural Society hebben gegevens van bijna 8.000 mensen geanalyseerd. Die gegevens zijn tussen 2009 en 2016 verzameld door de Britse overheidsinstantie Natural England. De bevindingen zijn gepubliceerd in Landscape and Urban Planning.

Betere volksgezondheid

Uit de studie blijkt dat tuinieren en tijd doorbrengen in een privétuin, voordelen biedt voor gezondheid en welzijn die vergelijkbaar zijn met het wonen in rijkere gebieden. Als je in de tuin bezig bent of ontspant, leidt dat significant vaker tot een algemene goede gezondheid, een hoger psychologisch welzijn en een grotere fysieke activiteit.

Het maakt niets uit of je rijk of arm bent, maar privétuinen dragen volgens de onderzoekers bij aan een betere volksgezondheid. Die zouden daarom meer aangelegd moeten worden in het Verenigd Koninkrijk.

De voordelen van groen op gezondheid en welzijn zijn al vaker aangetoond in onderzoek, maar het meeste onderzoek is volgens de Britten gericht op openbaar groen, zoals parken en speelvelden.

Foto: RHS

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties