Britten voeren nieuwe importeisen in, vooral tegen Xylella

Het Verenigd Koninkrijk voert per 21 april nieuwe eisen in voor import van de belangrijkste Xylella-waardplanten, platanen en iepen. Daardoor is bepaalde handel niet meer mogelijk.

Het Britse ministerie Defra meldt de nieuwe eisen. Vanaf dinsdag 21 april verbiedt het VK alle import van Coffea en Polygala myrtifolia, twee van de zes meest risicovolle Xylella-waardplanten. Aan twee andere van die waardplanten, Olea europaea en Prunus dulcis, stelt het VK zodanig strenge eisen, dat de handel van olijfbomen en amandelbomen ook niet meer mogelijk is, zo meldt de NVWA.

In de EU horen ook nog Lavandula dentata en Nerium oleander tot de belangrijkste waardplanten. Het VK stelt echter vanaf dinsdag uitgebreide eisen aan alle soorten Lavandula, Nerium oleander en bovendien aan Rosmarinus officinalis. Deze eisen houden onder andere veldinspecties en verplichte toetsing op Xylella in.

Weer dezelfde eisen aan platanen en iepen

Aan Platanus stelt het VK nu dezelfde eisen die eerder in de EU (tot december 2019) golden: platanen moeten de gehele teeltduur zijn opgekweekt in een gebied dat vrij is verklaard van Ceratocystis platani, de schimmel die platanenkanker veroorzaakt. Voor de handel moet het paspoort de PZ-code voor Ceratocystis platani bevatten. Het VK eist dat vanwege recente vondsten van de schimmel in Noord-Frankrijk. Volgens EPPO komt de schimmel niet in Nederland voor.

Ook aan Ulmus stelt het VK nu dezelfde eisen die tot december 2019 in de EU golden: iepen voor het VK moeten een PZ-paspoort voor Candidatus Phytoplasma ulmi hebben. Deze bacterieziekte komt volgens EPPO niet in Nederland voor, maar wel in de EU.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties