’Britten zijn heel voorzichtig met import boomkwekerijproducten’

„De belangrijkste boodschap aan bedrijfsleven is; vergeet niet je te blijven voorbereiden. Ook 1 januari 2022 is dichterbij dan je denkt”, zegt Tim Heddema, vertrekkend Landbouwraad in het Verenigd Koninkrijk over de datum waarop nieuwe eisen voor planten en plantaardige producten gaan gelden.

Volgens Heddema is de stemming rond de Brexit niet omgeslagen. De pro-Brexit-groep is niet kleiner geworden. „Het voelt misschien te ver van het bed voor de gemiddelde Brit. De gevolgen van Brexit moeten eigenlijk nog komen, misschien krijgen we straks een uitgesteld effect.”

Tim Heddema: „Vergeet niet je te blijven voorbereiden.” (Foto: Landbouwraad)

Als volgens Heddema al wel iets duidelijk is geworden, is dat de Britten heel voorzichtig zijn met planten, vooral met boomkwekerijproducten. (…)

Chaos aan de grens?

Heddema sluit niet uit dat per 1 januari alsnog chaos aan de grens ontstaat. „Dat kan als de Britten besluiten om niet tot elektronische certificering over te gaan. De verwachting is dat het IT-systeem, IPAFFS, dat ze ervoor willen gebruiken het niet aankan. Het systeem moet naast planten, bloemen en andere plantaardige producten ook groente en fruit verwerken. Op 1 april lukte dit niet, en keer op keer wordt de deadline niet gehaald.”

Wat zegt Heddema over de in te richten Border Control Posts voor fysieke controle? En hangen er nog strengere fytosanitaire eisen voor boomkwekerijproducten boven de markt?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 13. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties