Vakblad voor de Bloemisterij Het vak CDA: ’Speciale pesticidencommissie EP totaal onnodig’

  CDA: ’Speciale pesticidencommissie EP totaal onnodig’

  0

  Een meerderheid van het Europees Parlement heeft op 6 februari ingestemd met de instelling van een bijzondere parlementaire commissie die de EU-vergunningsprocedures voor gewasbeschermingsmiddelen gaat analyseren en beoordelen. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik acht een dergelijke onderzoekcommissie ’totaal onnodig en overbodig, een verspilling van belastinggeld’.

  De instelling van een speciale commissie komt er op voorstel van de EP-fractievoorzitters, naar aanleiding van de hernieuwde toelating van het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat door EU-lidstaten. Tegen dat besluit bestaat bij sommige Europarlementariërs verzet. Nederland was eind november bij de meerderheid die voor de verlenging van glyfosaat stemde, Frankrijk voerde het neekamp onder de lidstaten aan.

  „Dat nu – met terugwerkende kracht – door allerlei politici een oordeel gaat worden geveld over objectief wetenschappelijk onderzoek en concrete, deskundige beoordelingen door onafhankelijke EU-agentschappen als EFSA en ECHA, is volledig in strijd met de beginselen van behoorlijk Europees beleid en goede wetgeving”, benadrukt Schreijer-Pierik. „Een dergelijke politieke beoordeling gaat voorbij aan wetenschappelijke feiten en onafhankelijke adviezen. Er is de terechte vrees dat de werking van deze parlementscommissie zal worden gedomineerd door angst, emoties en verdraaiingen.”

  Reageer op dit artikel

  avatar