Cercis canadensis ’Eternal Flame’ wint op Chelsea Flower Show

De Cercis canadensis ’Eternal Flame’ is op de Chelsea Flower Show uitgeroepen tot plant van het jaar 2021. Bijzonder aan deze Amerikaanse Judasboom is zijn bladkleur: het jonge blad is rood, om later naar oranje en goudgeel te verkleuren. „Zo is het altijd herfst in de tuin.’’

Hugh Povey naast de winnende Cercis canadensis ’Eternal Flame’ (Foto: Miranda Vrolijk)

Of het nu april is of oktober, met de Cercis canadensis ’Eternal Flame’ is het altijd herfst in de tuin. Hugh Povey, die in Engeland de Nationale collectie Cercis canadensis beheert, had de boom dan ook graag op de geplande datum in mei op de Chelsea Flower Show willen presenteren. „Dan was het contrast nog groter geweest met de andere planten.’’ Desalniettemin wist de Cercis de jury ook op de uitgestelde editie in september te overtuigen.

Zeven maanden herfst

In C. canadensis ’Eternal Flame’ is het veredelaar Dennis Werner van de North Carolina State University in Amerika gelukt om rode en gouden bladeren te combineren. Een eigenschap die bij geen enkele andere Judasboom voorkomt. Zeven maanden lang blijft het blad verkleuren van rood, naar oranje en goudgeel. Het gele blad van de boom die in het Great Pavillion van de Chelsea Flower Show stond gepresenteerd, begon overigens groen te verkleuren. Povey wijt dit aan de tent: buiten blijft het blad van de Cercis geel. Zie de foto hieronder.

Buiten blijft het blad van Cercis canadensis ’Eternal Flame’ goudgeel. (Foto: Hugh Povey)

Nederlands tintje

De belangstelling voor de nieuwe Cercis is groot. Inmiddels zijn er meer dan twaalf kwekerijen die de Cercis kweken, onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Amerika, Frankrijk en in Nederland. Zo zijn de Judasbomen op de Chelsea Flower Show geleverd door kwekerij Wm. J. Hooftman uit Boskoop.

Op de tweede plek eindigde Allium ’Lavender Bubbles’ van veredelaar Walter Gardens. Plek drie was voor de x Semponium ’Sienna’ van veredelaar Daniel Michael. De Semponium is een kruising tussen Sempervivum en Aeonium.

Allium ’Lavender Bubbles’. (Foto: Miranda Vrolijk)
x Semponium ’Sienna’. (Foto: Miranda Vrolijk)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties