Chinees Kubotaatje rijdt straks over moerbedden

Boomkweker Mark Kriellaars is een voor Nederland uniek trekkertje aan het opknappen, zodat hij er volgend seizoen mee kan werken in zijn teelt.

Via via heeft de kweker het trekkertje vanuit China naar zijn bedrijf in Espel, Noordoostpolder gehaald. Het moet een Kubota zijn, ergens achterop valt de Japanse naam wel te lezen, maar op het trekkertje staan hoofdzakelijk Chinese karakters. „Zelfs op de versnellingspook”, zegt Kriellaars lachend.

Het trekkertje is vermoedelijk op rijstvelden in China gebruikt, want het staat vrij hoog op smalle wielen. Het is een 4WD, met hydrostatische aandrijving en vierwielbesturing, spoorbreedteverstelling, en er zit zowel achter als voor een kleine hefinrichting. Volgens kenners moet deze Kubota de enige zijn in Nederland.

Inzetten op moerbedden

Als het trekkertje is opgeknapt, gaat Kriellaars het inzetten op zijn moerbedden met vruchtboomonderstammen: specifiek om er bijvoorbeeld onkruid mee te spuiten. „Dat doen we nu nog met de rugbus, maar als we ook die handeling kunnen mechaniseren, is dat wel makkelijker werken.”

Door de grote bodemvrijheid kan het trekkertje over de moerbedden rijden. De smalle wielen worden nog vervangen door brede banden met een grasprofiel. „We hoeven er niets mee te trekken, alleen maar te rijden. En dan willen we geen insporing hebben.”

Kriellaars voert zijn onkruidbestrijding trouwens bijna alleen maar mechanisch uit. Pas half augustus heeft hij voor het eerst dit jaar chemisch gespoten. Lees in De Boomkwekerij 18 meer over zijn strategie van bodem en gewas gezond houden.

Foto: Arno Engels

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties