Chinese handelaren willen onder lelieafspraken uit

  Chinese leliehandelaren dringen aan op nieuwe afspraken en willen minder lelies afnemen, meldt vakblad Greenity. Anthos heeft die handelaren laten weten dat de Nederlandse leliesector vasthoudt aan de afgesproken prijzen. ‘Van kortingen kan geen sprake zijn’, laat Henk Westerhof de afnemers namens de lelie-exporteurs weten.

  De brief van de gezamenlijke Chinese afnemers bereikte de exporteurs vorige week. Volgens Anthos gaat het om een groep belangrijke afnemers, die een groot deel van de import voor zijn rekening neemt. De importeurs kampen met een lelie-overschot, als gevolg van COVID-19. „In het licht daarvan verzochten zij hun leveranciers om prijskortingen op geleverde bollen, nieuwe prijsafspraken en compensatie van koel- en behandelingskosten”, tekent vakblad Greenity op uit de mond Westerhof.

  Krimp in de afzet
  Volgens de Nederlandse exporteurs krimpt de afzet richting China 5 procent vergeleken met voorgaande jaren. Bovendien rekenen de exporteurs op 10 tot 20 procent minder leliebollen met bestemming China uit Chili en Nieuw Zeeland. Naar aanleiding van de verwachte krimp besloten de exporteurs niet in te gaan op de wensen van de Chinese afnemers. Met een gezamenlijke brief die Anthos vrijdag 5 juni namens de exporteurs verstuurde, is dat kenbaar gemaakt. Wel zijn de exporteurs bereid om geen nieuwe transacties af te sluiten voor leliebollen van oogst 2019.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties