Citrus van kuipplanten van Citrina zijn veilig te eten

  Citrina is de eerste citrusboompjeskweker waarvan de citrus veilig is te eten. Het bedrijf ontving op de Seasonal Trade Fair daarvoor het label MPS-Fruit & Vegetables Vita Certa.

  De Portugese kweker met een verkoopkantoor in De Kwakel is net zeven Siciliaanse collega’s voor die met het certificaat bezig zijn. MPS-woordvoerder Arjan van der Meer geeft aan dat het label ’hot’ is onder siertelers; diverse groentebedrijven hebben dit label al behaald. Zo was Florensis nog geen maand geleden de eerste vermeerderaar die uitgangsmateriaal van kruiden met het label MPS-Fruit & Vegetables Vita Certa op de markt bracht.

  Collega Gerrit Jan Vreugdenhil, manager van MPS-Fruit & Vegetables vult aan: „MPS-Fruit & Vegetables is ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van grootwinkelbedrijven en detailhandel ten aanzien van veilige, schone en duurzaam geteelde producten. Vita Certa wordt toegekend aan bedrijven die op alle thema’s de hoogste score behalen.”

  Onafhankelijk

  Jack Poot, salesmanager bij Citrina in De Kwakel, vindt de onafhankelijke monsternames erg belangrijk. „Ze zeggen ons welke werkzame stoffen er in de planten zitten. Niet onbelangrijk want de citrusplant onder meer citroen, calamondin en kumquat staat intussen in veel keukens in Europa. En ze mogen gegeten worden.”

  Voor de kwekerij was het nieuwe label een logisch vervolg in de MPS-modules (ABC, GAP en SQ) die ze al hadden. „Daarmee geen kleine stap. Er is de laatste jaren hard gewerkt om dit certificaat te behalen”, zegt Poot. Hij denkt nu dat 25% van hun producten en dat percentage is de laatste jaren met enkele procenten per jaar gestegen. Mede omdat Ikea als grote klant al een jaar eerder wilde dat de planten aan haar normen voor voedselveiligheid voldeden. Met welk percentage het de komende jaren gaat stijgen, vindt de salesmanager moeilijk te zeggen. „Gestaag in ieder geval, omdat de retail er meer en meer om vraagt. En als ze zien dat het volgens normen leverbaar is, zal de druk er meer op te liggen.”

  „Als voorloper met het label levert dat voordeel op, maar ook weer niet gigantisch”, beweert Poot. Dat komt omdat Citrina in de kleine potmaten op de West-Europese markt niet al te veel concurrentie heeft. Dit jaar levert de Portugese kweker 300.000 tot 400.000 citrusboompjes in potmaat 12, eenzelfde hoeveelheid in potmaat 14 en zo’n 100.00 boompjes in potmaat 19. „We zijn nagenoeg uitverkocht voor dit seizoen”, meldt Poot. Alle boompjes zijn geënt op onderstammen.