Vakblad voor de Bloemisterij Corona Colombia en Ecuador in actie voor bloemensector

  Colombia en Ecuador in actie voor bloemensector

  0

  De bloemenkwekers in Colombia en Ecuador lijden zwaar door de gevolgen van de beperkingen die in veel landen zijn genomen om het coronavirus in te dammen. Ondanks dat Colombianen in quarantaine zitten, kunnen ze nog altijd bloemen exporteren.

  Naar schatting 80% van de handel in Ecuadoraanse bloemen is stilgevallen. In Colombia spreekt de voorman van Asocolflores, Augusto Solano, over een significante reductie van de orders van de meer dan 100 landen waar Colombia naar exporteert. „Er zijn nog wel zendingen naar een aantal landen, waaronder voornamelijk de Verenigde Staten.”

  In Colombia is vanwege het coronavirus de noodtoestand uitgeroepen. Het land is in quarantaine tot 13 april. Telers kunnen nog altijd bloemen oogsten, verpakken en exporteren via zee of door de lucht. „We hebben de bloemen, we hebben de capaciteit om aan order te voldoen. Het hangt allemaal van de vraag af”, zegt Solano.

  De voornaamste zorg van Asocolflores is de gezondheid en de baanzekerheid van de mensen op de farms en het overleven van bedrijven.

  Expoflores, de vereniging van bloemenexporteurs in Ecuador, maakte een promotiefilmpje voor Ecuadoraanse bloemen. Daarin stellen kwekers dat ze sterker terug zullen komen na de coronacrisis.

  In Brazilië zijn de gevolgen van corona voor bloemenkwekers ook dramatisch. Veel staten hebben hun grenzen gesloten en bloemenwinkels zijn dicht. De afmijnzaal van Veiling Holambra is gesloten.

  Arie-Frans Middelburg
  Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

  Reageer op dit artikel

  avatar