Concept robottractor wint innovatieprijs

De eTrac van Farmertronics heeft de innovatieprijs gewonnen op de Agrarische Dagen Someren.

Dat maakte de organisatie van de Agrarische Dagen Someren bekend die ADS de grootste landbouwbeurs van Zuid-Nederland noemt.

Farmertronics Engineering, gevestigd in Deurne, is bezig met het ontwikkelen en bouwen van de eTrac: een volledig elektrisch aangedreven robot die geschikt is voor diverse teelten. De robot krijgt net als een gewone tractor een hydraulische hefinrichting waaraan allerlei werktuigen zijn te koppelen.

De mechanische aftakas wordt echter vervangen door een zogenoemde connector, zodat alleen maar elektrisch aangedreven werktuigen zijn aan te koppelen. Volgens Farmertronics wordt zodoende zo efficiënt mogelijk omgegaan met de energie uit de accu’s van de eTrac.

Onkruid vernietigen met stroomstoot

De vakjury van ADS was vooral onder de indruk van de combinatie van factoren waarmee de eTrac de milieubelasting flink kan terugdringen. Het concept is klein en licht, waardoor er volgens de jury minder sprake zal zijn van bodemverdichting. Verder ziet een camera waar onkruid staat. Dat wordt dan ter plekke vernietigd door een stroomstoot.

Farmertronics had niet op de innovatieprijs gerekend, laat directeur Thieu Berkers weten. „Een eerste volwaardige demomodel van de eTrac hebben we pas in september 2019 gepland. We moeten nog de nodige hobbels overwinnen om op termijn echt een alternatief te kunnen bieden voor de grote, zware dieseltrekker.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties