‘Corona-sneltest aan grens voor arbeidsmigranten’

LTO Nederland is met de overheid in gesprek over een pilot voor sneltests van internationale medewerkers die Nederland binnen komen.

Dat zegt Peter Baltus van LTO Nederland op het vijftiende corona-webinar van de Werkgeverslijn Land- en Tuinbouw. De komende vier à zes weken komt weer een grote toestroom van arbeidsmigranten op gang die op Nederlandse tuinbouwbedrijven komen werken. Een dergelijke instroom vormt een coronarisico voor Nederland en voor de bedrijven in het bijzonder.

Het plan is om op een of meer grensovergangen alle binnenkomende internationale werknemers ter plekke te testen. Met een negatieve testuitslag, die ze direct meekrijgen, kunnen ze direct aan het werk gaan. Eind deze week verwacht LTO van de overheid te horen of er groen licht komt voor het opzetten van zo’n pilot.

Ook aan grens inschrijven in RNI

Ook zouden de binnenkomende werknemers meteen aan de grens kunnen worden ingeschreven in het Register Niet-Ingezetenen (RNI). Een betere registratie is een van de aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. Het voorkomt ook dat de in Nederland aangekomen werknemers nog apart op pad moeten naar een van de RNI-loketten of naar het gemeentehuis. Dat zou nu tegen het dringend advies van de regering zijn. Die vraagt nu immers aan iedereen die het land inreist om tien dagen in quarantaine te gaan.

Actief testbeleid geeft veilig gevoel

“Een actief testbeleid zou mensen in het buitenland net over de streep kunnen trekken om toch in Nederland te komen werken”, hoopt Baltus. Hij ziet het in eigen land laten testen van internationale werknemers vlak voor ze afreizen nu overigens ook al als mogelijkheid voor werkgevers om problemen voor te zijn. “Op dit moment is het nog zo dat mensen op doorreis zonder extra eisen alle Europese landen door kunnen. Dat stond veelal ook expliciet vermeld op de websites van overheden. Maar we hebben gezien dat sommige landen dat zinnetje weg gehaald hebben.”

Dat kan mogelijk duiden op nieuwe eisen, die er aan zitten te komen. LTO adviseert daarom werkgevers om hun internationale werknemers naast een werkgeversverklaring en een ondertekend arbeidscontract ook een negatieve testuitslag op reis te laten meenemen. “En als ze positief testen, dan is het voor iedereen fijner dat ze thuis in isolatie kunnen, dan dat het hier pas aan het licht zou komen.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties