De dollar is immuun voor raketaanvallen

  Financiële markten trekken zich nauwelijks iets aan van de raketaanvallen op Syrische doelen en ook de Amerikaanse dollar geeft geen krimp. Dat laatste is overigens bepaald geen verrassing.

  De financiële wereld heeft nauwelijks oog voor de raketaanvallen van westerse landen op doelen in Syrië. De Amerikaanse dollar kwam niet in beweging, terwijl aandelenmarkten meer aandacht hadden voor de stroom kwartaalcijfers dan voor de ontwikkelingen in Syrië. Daar vuurden de Verenigde Staten en bondgenoten afgelopen zaterdag meer dan 100 raketten af op drie chemische installaties.

  De aanval was een vergelding voor de vermeende inzet van chemische wapens door het leger van president Assad in de door opstandelingen beheerste stad Douma. Het is niet vreemd dat de financiële markt zich weinig aantrekt van een raketaanval door de Verenigde Staten.

  Lauwe reactie
  De Amerikaanse president Donald Trump had van tevoren aangekondigd dat hij actie zou ondernemen tegen Assad. De aanval kwam dus niet als een verrassing. Daar komt bij dat markten gebruikelijk vrij lauw reageren op dit soort gebeurtenissen, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse broker Charles Schwab. De afgelopen 25 jaar vonden er 13 van dit soort aanvallen plaats.

  Gemiddeld daalden de beurskoersen de volgende dag met slechts 0,2%, terwijl de dollar per saldo niet in beweging kwam. De financiële wereld geeft daarmee een duidelijk signaal dat de kans heel klein is dat het conflict escaleert. Trump schept immers al op dat hij al zijn doelen bereikt heeft, terwijl de Russische reactie niet veel verder gaat dan dreigen dat het land terugslaat als het westen een nieuwe aanval uitvoert.

  De kans is klein dat het tot een grote aanvaring tussen de Verenigde Staten en Rusland komt, maar dat neemt niet weg dat beide landen elkaar op andere gebieden het leven zuur zullen maken. Anderhalve week geleden voerde Trump nieuwe sancties tegen Rusland door. Maandag beschuldigde hij in een Twitter-bericht het land van valutamanipulatie. Daarbij haalde hij ook uit naar China.

  Volgens Trump zien beide landen in de huidige serie Amerikaanse renteverhogingen een kans om hun valuta’s omlaag te drukken ten opzichte van de dollar. Een dag later haastte minister van Financiën Steven Mnuchin zich om uit te leggen dat er nog geen aanwijzingen zin van valutamanipulatie en dat het bericht van Trump vooral als waarschuwing gezien moet worden.

  Vlam in de pan
  Op valutamarkten is door de aanvallen in Syrië in ieder geval niets veranderd. De richting van de dollar wordt nog altijd bepaald door de risicostand op financiële markten. Zodra het spannend wordt, zoeken beleggers veilige havens zoals de Amerikaanse munt op. En dat is iets waar Trump bepaald niet op zit te wachten. Met het oog op de internationale concurrentiepositie van het bedrijfsleven in de Verenigde Staten zal hem er veel aan gelegen zijn om te zorgen dat de politieke spanningen blijven sudderen, zonder dat de vlam in de pan slaat.

  Foto: Shutterstock
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties