Definitief akkoord cao FloraHolland

De leden van de vakbonden FNV en CNV hebben in meerderheid ingestemd met het onderhandelingsakkoord over de nieuwe cao dat de bonden en FloraHolland eerder al bereikten. Daarmee is een definitief akkoord bereikt.

FloraHolland is verheugd met de instemming van de leden. „Met deze cao bouwen we verder aan de toekomst van FloraHolland waar medewerkers het succes bepalen”, aldus algemeen directeur Lucas Vos.

Kitty Huntjens, onderhandelaar van CNV Dienstenbond, zegt blij te zijn met het resultaat. „Het was echt duidelijk dat het op dit moment maximaal haalbare was dat we konden realiseren. Het is prettig dat er nu een cao ligt die voor alle locaties geldt.” Huntjes zegt dat leden wel kritisch waren. „Er zijn er die nadelen ondervinden van de harmonisatie van de cao.”

Prettig

Huntjes meldt verder dat de onderhandelingen op een veel prettigere manier plaatsvonden dan voorheen. Ze is van mening dat dat een effect van de staking is. De onderhandelingen werden namens FloraHolland gevoerd door hoofd Human Resources Dimitri Markidis en financieel directeur Rens Buchwaldt. Tijdens eerdere besprekingen over een nieuw cao was Buchwaldt niet van de partij.

FloraHolland gaf eerder al aan tevreden te zijn met het resultaat dat tot stand is gekomen. Op belangrijke punten zijn wensen van medewerkers meegenomen. Zo zijn er volgens de veiling meer keuzemogelijkheden voor medewerkers en tonen de salarisverhogingen de waardering voor de inzet van medewerkers.

Water bij de wijn

Çelil Coban van FNV Bondgenoten gaf aan dat zowel FloraHolland als de bonden veel water bij de wijn gedaan. „Na zoveel maanden wilden we er toch uitkomen. Er zitten goede elementen in. Het geeft ook duidelijkheid en dat wilden de werknemers.”

Volgens Coban krijgen werknemers een goede loonsverhoging. „Niet zo hoog als wij wilden, maar het is duidelijk minder slecht dan FloraHolland voorstelde.” Verder neemt volgens de onderhandelaar de zeggenschap van werknemers toe en krijgen ze meer keuzevrijheid.

Looptijd

De nieuwe cao van FloraHolland heeft een looptijd van twee jaar (1 juli 2013 tot en met 30 juni 2015).

FloraHolland en de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond werden het vrijdag 11 april eens over een nieuwe cao voor de veilingmedewerkers. De bonden legden het onderhandelingsresultaat na Pasen met succes voor aan hun leden.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij