Demodag toonde scala aan bodemverbeteraars

Op ’De Demodag Boomkwekerij 2017’ in Zundert was een scala aan mogelijkheden te zien om de bodemkwaliteit te verbeteren.

De demodag was vrijdag 15 september georganiseerd door Delphy bij Boomkwekerij Louis van den Broek. Er waren allerlei proeven aangelegd met meststoffen, bodemverbeteraars en plantversterkers.

De gewassen met de meeste behandelingen oogden volgens de aanwezige kwekers kwalitatief goed, maar het was niet altijd even duidelijk of de resultaten te danken waren aan een toegepaste bodemverbeteraar, of gewoon aan de grond en het groeiseizoen.

Kritische vragen

De behandelingen zorgde wel voor de nodige discussie onder kwekers, en die stelden kritische vragen aan de leveranciers.

Zo was een product met 2 ton/ha toegediend, waarop een kweker zich afvroeg of dat niet veel te veel was. Dan bleek volgens de leverancier ook 1 ton/ha voldoende, wat voor kwekers natuurlijk kosten scheelt. En bladmulch op de grond, onttrekt dat veel stikstof? Ja, zei de leverancier, bladmulch is actief en vraagt dus stikstof.

Meer over de demodag, die onderdeel was van het Nederlands-Vlaamse project ’Leve(n)de bodem’, in het volgende vakblad.

Foto’s: Arno Engels

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties