Demonstratie met onkruidrobot trekt bekijks

Woensdagmiddag 31 juli werden er in Zundert twee onkruidbestrijdingsrobots gedemonstreerd van Naio door Abemec. Op de techniek werd enthousiast gereageerd, de toepasbaarheid voor de boomkwekerij lijkt echter nog even op zich te laten wachten.

Aan het eind van de woensdag verzamelden ongeveer 50 kwekers zich rond twee verschillende robots bij boomkwekerij Dams. Abemec had de Oz en de Dino meegenomen om te laten zien.

De Oz is een kleine robot, uitgerust met een smalle werktuigdrager met schoffels die het onkruid op de rij kan schoffelen. Eventueel kan hij worden uitgerust met bijvoorbeeld borsteltechnieken om ook nog wat kiemend onkruid in de rij mee te pakken.

Navigatie met sensoren

De robot werkt niet op gps, maar bepaalt zijn weg door sensors. Dit kan door middel van twee camerasensoren of door een geleidesensor. De aansturing van de wielen is star. Dat blijkt bij de demonstratie gelijk een beperkende factor. Hij heeft enigszins speling tussen het gewas nodig om zijn weg te kunnen bepalen. Bijsturen aan de voorzijde, zorgt voor een directe uitslag van de achterzijde. Op de kwekerij kan hij daarom niet actief worden gedemonstreerd omdat hij die speling op de paden tussen de ligusterbedden niet heeft en daardoor het gewas zou beschadigen.

De kwekers moeten het dus doen met een mondelinge uitleg over de mogelijkheden van de Oz. Vervolgens is de Dino aan de beurt. De Dino kan wel even laten zien dat hij autonoom kan werken, maar mag dit doen in een open veld zonder gewas. De dino is een robot die over het gewas rijdt en momenteel in Nederland onder andere in de slateelt wordt toegepast. De werkhoogte is echter beperkt en boomkwekerijgewassen blijken al snel te hoog waardoor ze voor de veiligheidsensoren van de robot komen en deze zijn werkgang staakt.

Hoewel de demonstratie dus niet helemaal gaat zoals vooraf gehoopt door de bezoekers, zijn de aanwezige kwekers wel enthousiast over de mogelijkheden die de robots hebben. Maar er moet nog wel een stap worden gemaakt, om de techniek toepasbaar te maken voor de boomkwekerij.

De demonstratie werd georganiseerd vanuit de werkgroep mechanische onkruidbestrijding van Treeport Zundert.

Foto: Ketura Sikken

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties